Forrige 1988

1989: Where is the French Fries?

/media/5635/plakat1989.jpg
En sten smutter ud af skoen...

... da Danmarks Smukkeste Festival i januar kan meddele at der er indgået aftale med Kulturelt Samvirke om driften af lokalerne på Søftoften. På grund af nye skatte- og 

momsregler har festivalklubben fået status som "forening med erhvervsdrivende aktiviteter", hvilket også har betydet at man har måttet lave en slags moderselskab, kaldet Skanderborg Foreningen af 1987 - der fremover skal modtage festivalens overskud og dele noget af det ud til kulturelle formål. Der er 10 års jubilæum - og det fejres med en udvidet festival på fire dage under mottoet: "Musik er til sjælen - affaldssække er til affald – øl er til halsen og børn er til kærlighed". I maj kan det offentliggøres at hovednavnet bliver engelske Duran Duran - et af de tidlige 80eres mest sælgende og populære navne og aktuelle på hitlisterne med albummet "Big Thing". Da gruppens bassist, John Taylor, på det tidspunkt er kæreste med tidens hotteste danske foto-model - Rene Toft Simonsen - er der ingen grænser for pressens spekulationer om hvorvidt bandet skal hjem og besøge svigermor i Århus og om Rene kan forventes at være på plads under bøgetræerne. På spørgsmålet om Duran Duran kan ses som en fornyelse eller foryngelse af festivalen, svarer den musikansvarlige: "Jo, det er måske et mere poppet navn end man normalt forbinder med vores festival, men vi har længe haft lyst til at præsentere noget af den nyere musik. Vi har bare ikke haft råd før." I juni er der indflytterfest på Slotsholmen, i det gamle herskabshus der nu er omdøbt til Villa Walther. 

Selvom festivalen i Skanderborg har vokset sig stor på de første 10 år - er den i jubilæumsåret ´89 stadig klar lillebror i forhold til Roskilde og Midtfyn. Roskilde har 56.300 gæster og sidstnævnte bliver det år landets største, da overvældende 65.000 tilskuere - ikke mindst trukket af hovednavnet Tracy Chapman - belaster den fynske festival til det yderste. Det enorme tilskuertal i Ringe, viser noget om det besværlige i at lægge program - hvor bare et enkelt kunstnernavn kan vise sig at sprænge alle rammer, på både godt og ondt. Der var over 20.000 tilskuere mere end året før på Midtfyn - og presset på festivalens faciliteter i rekordåret, betød også at mange aldrig vendte tilbage efter ´89. Også i Skanderborg har tingene udviklet sig - og fra først og fremmest at være en lokal festival, kommer publikum nu fra hele landet. 20% af billetterne sælges til publikum i Skanderborg, 50% sælges i Århus, øvrige 20% aftages i det øvrige Jylland og på Fyn, mens de sidste 10% af billetterne ryger på Sjælland. 1600 frivillige er indkaldt til tjeneste - og mens det lokale sygehus er blevet lukket, udvides det på festivalen og besøges i de fire ret fredelige festivaldage af omkring 120 gæster. Primært ofre for bistik og for meget alkohol.

/media/5636/villavaltherc.jpg
Villa Walther
/media/5638/1_37c.jpg
Duran Duran. Foto: NTU
Duran Duran glemte at slukke for deres sampler da de gik af scenen - så uden at bandet var tilstede spillede de nærmest lige et ekstra nummer og man tænkte: nå det var altså bare playback. Vi havde slet ikke strøm nok til alt deres lysudstyr. Jeg var ude for at slukke for alt hvad der overhovedet kunne slukkes - bla. vores helt nye pommes frittes maskine. Helt uvidende om at cateringen havde aftalt med deres turmanager, at der nok skulle være masser af pommes frittes i deres turbus - for det var det eneste de ønskede at få efter koncerten… Jeg havde anrettet alt muligt i bussen så det stod klart til dem - og turmanageren sagde pænt tak og farvel og steg op i bussen. Men lige da de kører ud af festivalen, så kommer der et vredt hovede ud af fordøren - og det var så turmanageren der råbte: “Where is the french fries…?”

Der er alt udsolgt og godt 10.000 mennesker (alt iberegnet) i bøgeskoven til årets festival - og de sikkert tømmermændshærgede gæster på festivalcamp´en, får sig lidt af en overraskelse, da Jodle Birge om søndagen dukker op, kørende i kane og iført julemandskostume. "Se så at komme ud af de fiseposer" råbte sangeren ifølge Horsens Folkeblad - og delte derefter massevis af små flasker Gammel Dansk ud til campisterne, der på den måde vågnede op til fjerde festivaldag. "…Her Personal Pain, der vandt Musikhusets amatørkonkurrence for 14 dage siden, lagde ud med deres egne hotte og hårdtslående kompositioner og fangede med det samme det store publikums opmærksomhed" (Horsens Folkeblad). "Legedrengene fra storbyen lignede en flok nyvaskede landbrugsmedhjælpere, men kors hvor kunne de spille boogie og rhytm & blues i den gode gammeldags stil" (Århus Stiftstidende om engelske Big Town Playboys). "Hun startede som morgensur og mopset, da hun mødte pressen ved middagstid. Men i aftes smed hun hæmningerne og fik de store bølger frem i publikumsrækkerne…" (Ekstra Bladet om Kathrina & The Waves). "Hjerternes Sang blev forvandlet til en serie regnvejrs-serenader, da Lis Sørensen og hendes orkester i går gik på scenen i Dyrehaven, netop som regnen for alvor skyllede ind over festivalpladsen" (Horsens Folkeblad). "…det var faktisk mit første sommerjob nogensinde i regnvejr" (Lis Sørensen i Ekstra Bladet). "Succes må også være en velvalgt betegnelse, når talen falder på Poul Krebs´ og Little Nickys optræden lørdag eftermiddag. Her var folk med lige fra start til slut. Moonjam var der derimod delte meninger om. Mens nogle råbte på ekstranummer, skreg andre "nej tak" (Horsens Folkeblad). "…det var danske TV2 der løb med festivalpalmerne, ligesom gamle travere som Erling Erlang & Trio blev mødt med åbne arme." (Midtjyllands Avis). "Den amerikanske gui-tarist Walther Trout leverede senere den ægte amerikanske guitarrock i et tæt forrygende show…" (Jyllands Posten). "Russisk rock er stadig ikke min kop vodka, og Moskva-bandet Bravo gjorde ikke noget for at ændre den indstilling (…) Til gengæld var der show for alle pengene, da Duran Duran fik de sene aftentimer til at eksplodere i lys og lyd. Den slags falder ikke i alles smag, men personligt syntes jeg det var herligt med lidt udadvendte kræfter. Der må for min skyld gerne være mere i et sceneshow, end en hostende roadie som bagerst på scenen vifter røg ud over musikken med en papplade" (Berlingske Tidende). 

Da Duran Duran, som sidste band, havde forladt scenen for at indtage deres VIP-bus og komme videre og væk - eksploderede himlen i det hidtil dyreste fyrværkeri på de kanter. Regning fra C.V. Poulsens Fyrværkerifabrik: 100.000 kr. I det hele taget var udgifterne store i 1989 - og da driften og de sidste regninger var betalt, var tilbage kun et beskedent overskud på 54.166 kr. Ikke noget særligt - men på den anden side stort set hvad man havde regnet med, efter et år hvor der var blevet skruet op for alle de udgiftstunge haner: "Det er blevet dyrere at lave festival. Udgifterne til musik er steget, og mange andre poster er også løbet op. Festivalen er kort sagt blevet en stor forretning. Dertil kommer at vi brugte rigtigt mange penge på at gøre festivalen ekstra festlig i år. Der var musik på gaden og uddeling af roser hver dag. Vi havde hestevogne til at transportere vores gæster fra banegården til festivalpladsen. Vi havde flere medhjælpere, der hver fik en T-shirt og bedre mad end sidste år. Vi havde Jodle Birge som julemanden, der søndag morgen delte gratis flasker med Gl. Dansk ud til gæsterne. Derudover er alle de andre omkostninger ved at drive forretningen Skanderborg Festivalklub også steget betydeligt. F.eks. er udgifterne til porto og telefon blevet næsten fordoblet fra 86.000 kr. til 163.000 kr. Det samme gælder udgifterne til kontorartikler og tryksager. Det løber alt sammen op", som kasserer Per Langpap kunne fortælle Horsens Folkeblad op til årets generalforsamling i december.

/media/5639/3_35c.jpg
Little Nickie & The Slicks. Foto: NTU
/media/5640/18_32c.jpg
Fotograf Uffe Kjær fremviser årets fotobog om festivalen. Foto: NTU
/media/5641/fotobog-89c.jpg
/media/5642/9_25evtc.jpg
Foto: NTU
Da Kathrina & The Waves spillede havde de en temmelig uprofessionel lysmand med. Han satte skiftevis alle lamper på fuld knald - og så slukkede han hele lortet igen. Det resulterede i at den generator vi havde stående bagved scenen, den gav nærmest et hop når der blev skruet helt op - og så et hop igen, når han skruede helt ned. Og så kom der en kæmpemæssig sort røgsky op af generatoren, der næsten stoppede og så gik i gang igen - mens alle manometrene de bankede op og ned. I løbet af koncerten flyttede generatoren sig i små hop, måske en halv meter. Og det blev ved, indtil vi fik sendt en op til lysmanden og spurgt ham om han måske ikke kunne nøjes med bare at gå 50% op og ned på knapperne.
Bøgescenerne
torsdag
10. august
kl. 19:30
Big Town Playboys
kl. 21:15
Lars Lilholt Band
kl. 23:00
Bill´S Boogie Band
fredag
11. august
kl. 12:15
Stig Møller
kl. 13:15
Beer Burp Band
kl. 14:30
Rockers By Choice
kl. 15:45
Lis Sørensen
kl. 17:15
Johnny Madsen Band
kl. 19:00
Louie & The Letterman
kl. 20:45
Big Country
kl. 22:45
tv-2
lørdag
12. august
kl. 11:00
Mikkel Nordsø Band
kl. 12:05
Erling Erlang & Trio
kl. 13:20
Poul Krebs & Kavaleriet
kl. 14:40
Moonjam
kl. 16:15
Little Nicky & The Slicks
kl. 17:45
Michael Learns To Rock
kl. 19:20
Steve Mariott
kl. 21:20
Hanne Boel
kl. 23:15
Pretty Maids
søndag
13. august
kl. 11:00
Sønderjyllands Symfoniorkester
kl. 12:15
Erik Grip Band
kl. 13:45
Shotgun Wedding
kl. 15:00
Bravo
kl. 16:30
Walter Trout Band
kl. 18:30
Lars H.U.G
kl. 20:45
Duran Duran