Forrige 2007

2008: Otto-Galla, Guitargud og vandret vindmølle

/media/6086/plakat2008.jpg
Skanderborg vokser...

... og har brug for nye boliger. Der bliver bl.a. bygget på Fårefolden ved Sølund, og festivalen lejer sig ind på Vestermose, i nærheden af motorvejen, for at kompensere for de manglende 15 campingfelter. Det er ikke den mest attraktive plads for gæsterne – men da Lokalavisen kigger forbi, er der nu meget positiv stemning, selvom et hold gæster fra Ishøj foreslår, at stedet fremover kaldes Langtbortistan …

Den 1. april åbner Smuk Event A/S, muliggjort af en million gode danske kroner i startkapital fra Festivalklubben. Medlemsbladet Walther Nyt interviewer direktør Flemming Dybbøl, der om det nye selskab fortæller: ”I princippet er der ingen grænser for, hvad Smuk Business kan og vil kaste sig ud i, bare det klæder festivalens smukke brand, og der er et godt forretningspotentiale til glæde for Walthers pengekasse i opgaven.” Blandt de første projekter, Smuk Event har sat i søen, er fænomenet Rock’n’Roll Teambuilding: ”Her kan kaniner trygt færdes uden fare for liv og lemmer. Til gengæld bliver slips og kedsommelig opførsel skiftet ud med øl, rockshow og groupiedans.”

/media/6088/dsc_0513-1.jpg

I foråret lancerer P3 og Smukfest i fællesskab en konkurrence om at dekorere en række såkaldte ”Kuk-kasser”. Publikum kan byde ind med deres bud på, hvordan det skal gøres – og P3’s lyttere skal derefter afgøre, hvilke kasser der skal realiseres og efterfølgende stilles op på årets festival. Det kommer der mange fantasifulde indretninger ud af, bl.a. det gode skib ”Layla”, opkaldt efter Claptons store hit og komplet indrettet med Clapton’s Table, dekorativt snorværk og et barometer, der konstant viser Smuk, bare for lige at understrege, hvor vi er henne. Skabt af 51-årige Hans Jørgen Krickhahn og venner fra Løgten.

Op til festivalstart er Stiften på rundtur til forskellige handlende i byen for at høre, om de er klar til udenbys gæster. Hos Jysk er lagersituationen ikke helt optimal, da ”Luftmadrasser er røget i restlager på grund af Roskilde Festival, men jeg har masser af pumper”, som butikschef Michael Arentsen opridser situationen. På Skanderborg Apotek fortæller de, at kondomsalget stiger til det dobbelte i festivaldagene – og ”som noget nyt sælger apoteket også regnfrakker i fuld størrelse”.

En særlig nyskabelse til årets festival er Labland, der, som der står i programmet, ”ikke er et land med masser af rensdyr, som de har oppe i nærheden af polarcirklen”. Næh, det er et helt nyt samarbejde med århusianske Innovation Lab, der er baggrunden for Labland – tænkt som et arbejdende laboratorium, der bl.a. inkluderer et såkaldt DemoLab. Her vil man undersøge helt nyt gear og eksklusive gadgets med interesse for fremtidens festivalgængere. Labland er en del af programmet på den nye udendørs Labland-scene, der rejser sig i det, der før hed Det Blå Område. Det er første udgave af det, der senere bliver til RytmeHans (i udendørs version) og Stjernescenen, og som helt afløser Teltet-med-de-mange-navne, der tidligere har været skueplads for underholdningen her. 

/media/6089/_psk_4093-01.jpg
/media/6090/_psk_4074-01.jpg
Kuk-kasser.

Et nyt samarbejde med Vestas er synliggjort af en vindmølle, der er syv meter høj, har et (vandret!) vingefang på 25 meter, og som rent faktisk skal bruge strøm for overhovedet at dreje rundt. Den står foran den nye Labland-scene og drejer stille og roligt rundt over hovederne på publikum. Og det er faktisk dem, det hele handler om for Vestas, der bruger samarbejdet med Smukfest til at finde fremtidens medarbejdere: ”Vi skal rekruttere mange unge mennesker til job i fremtiden. Derfor er det vigtigt, at de får kendskab til os, og gerne på en uhøjtidelig måde som her. Innovation handler om at finde på noget nyt, og så nytter det ikke at være alt for traditionsbunden,” som kommunikationschef Tina Ebler fra Vestas fortæller Aarhus Stiftstidende. ”The Real Youtube” er et stort rør, man kan gå igennem, mens billedprojektioner fylder væggene. ”The Polygon Playground” er et stykke interaktivt legetøj, hvor publikums bevægelser rundt på værket styrer polygonens billed- og musikside. DemoLab byder på tidlige udgaver af forskellige former for fremtids-tech – og i en stor container med glasruder finder man en avanceret trommerobot, der kan styres interaktivt af publikum.

Blandt årets finurligheder finder man også Walthers Engle, der sørger for at aktivere publikum, der deltager i et lille spil, hvor de både kan ”få lov til at dø – og genopstå – på bare en eftermiddag”, som Ekstra Bladet beskriver seancen. Walthers Engle styres af Thomas ”Vovemod” Lütken og 45 skuespillere, der regner med at have godt tusind gæster på besøg i himlen i løbet af festivaldagene.

/media/6091/vindmoelle.jpg
Vindmøllen klar til festival.

Efter sindrige udregningssystemer står det klart, at festivalgæst nummer 1 million vil besøge Smukfest 2008 – og det bliver den intetanende Anne Katrine Arrildt, der, efter godt en halv time i adgangskøen, når frem til billetlugen for at blive mødt med ”Hujende tilråb, blafrende papirsflag og kameraernes blitzlys”, som der står i Stiftens reportage fra begivenheden. Også Walther dukkede op og begavede Anne Katrine med blomster, champagne, kage og et gavekort til drinks. De Sorte Spejdere – P3’s svært populære program med Anders (Lund Madsen) og Anders (Breinholt) – er igen på festival og spreder latter i skoven, da de afvikler deres program torsdag, fredag og lørdag og bl.a. har den israelske kunstner Yoav med på scenen.

Otto Brandenburg – modtager af festivalens Polka Verner Legat i 2005 – hyldes med en stor ”Galla Memorial”. Den falder ikke lige i BT-anmelderens smag. Han har kun roser til ”de gamle drenge James Rasmussen og Peter Belli”, der ”trods alt gjorde det acceptabelt”. Og så var der da også ”dagens absolutte clou” ifølge anmelderen – nemlig Simon Kvamm, der gav ”den som barpianist fra helvede og foredrog sangen (en meget omskrevet udgave af ’Susanne, Birgitte og Hanne’, red.) som en mørktonet, dyster og ildevarslende hymne af en karakter, selv Leonard Cohen ville have været stolt af”. Så var BT’s mand noget mere glad for Volbeat og deres ”opvisning i suverænt stramt samspil, tøjlesløs spilleglæde og så selvfølgelig de der sange, som allerede er blevet klassikere herhjemme”. Ekstra Bladet var på mange måder enig i BT’s udlægning af Otto-gallaen og gav den tre stjerner, med pil op til Simon Kvamm og veteranerne Peter Belli, Daimi og Gitte Hænning. Politiken fanger Peter Belli backstage og beder ham i dagens anledning sætte et par ord på vennen Otto Brandenburg: ”Han var en fantastisk sanger og sangskriver, og så levede han et liv, hvor han intet havde til gode, da han måtte herfra. Jeg er sikker på, at Otto står i en bar deroppe et sted og danser med i dag”.

Otto Brandenburg-gallaen vises efterfølgende på DR TV og udkommer både som CD og DVD.

/media/6092/loerdag_allan_henriksen_ottomemorial-2.jpg
/media/6093/loerdag_jacob_mathiasen_ottobrandenburg-3.jpg
Otto Brandenburg gallaen.

Suspekt får lidt af et gennembrud det år og opnår bl.a. 5 stjerner fra Ekstra Bladet, der mener, at bandet nu ”for alvor er steget op fra undergrunden med både underliv og underbevidsthed intakt. Og de fremstår lige nu som dansk hiphops måske stærkeste kort”. Koncerten med Infernal blev ”koncerten, man ikke ville hjem fra”, skrev JP i deres femstjernede anmeldelse – og sådan mere på jysk stod der i Herning Folkeblad, at ”Infernal kan altid starte en fest”. Katie Melua blev anmeldt som ”en noget blodfattig størrelse” (Ekstra Bladet). JP’s anmelder er svært begejstret for Kaiser Chiefs, der får 5 stjerner for ”Fem kvarter, som ikke var præget af ét eneste dødt øjeblik”. I Stiften var der kæmpebegejstring for et andet af årets topnavne, amerikanske Lenny Kravitz, der både fik fem stjerner og ifølge avisen ”fik Skanderborg helt op at ringe.”

Hovednavnet over dem alle, guitarguden Eric Clapton, var næstsidste navn på programmet søndag aften. Ekstra Bladet gav ham 4 stjerner for en koncert, hvor man ”selv på en dag i rutinens tegn aldrig kommer under et gennemprofessionelt niveau med masser af lækkert fingerspil ad libitum. For dem, der sætter pris på den slags.” Så var der mere begejstring hos anmelderen fra Aarhus Stiftstidende, der gav 5 stjerner og skrev, at ”Med superguitaristen Eric Slowhand Clapton var det bare wonderful tonight i Skanderborgs tætproppede bøgeskov.”

Årets karakterer til hele festivaloplevelsen: 4 stjerner fra Herning Folkeblad, der trods kritikpunkter afslutter med et ”Længe leve Skanderborg Festival”. BT nøjes med tre stjerner under overskriften ”Tag jer sammen” – mens Stiftens udsendte konkluderer: ”Og smukt var det. For hvor kan man ellers – bogstaveligt talt – træde en skummelt udseende, rockerlignende mand over tæerne for øjeblikket efter at få et kæmpesmil og et træk på skulderen. Eller se generationskløften blive fjernet, samme sekund Eric Clapton træder frem fra Bøgescenens gemmer. Eller bare stå midt i naturlige og unaturlige omgivelser og nyde musik fra alle genrer, mens dagligdagen for en kort bemærkning er gemt behørigt af vejen. Det kan man den anden weekend i august på Skanderborg Festival.”

/media/6094/loerdag_morten_andersen_suspekt-4.jpg
/media/6095/loerdag_morten_andersen_suspekt-6.jpg
Suspekt.

Politiet oplever igen en meget rolig festival med få tilfælde af vold og narko – og med mere natbelysning, politipatruljering og afskærmning til motorvejen lykkes det også at nedbringe antallet af indbrud i bilerne på p-områderne syd for Dyrehaven fra 60 styks i 2007 til bare et enkelt.

Der bliver brugt omkring 17 mio. kr. på årets musikprogram, hvilket er med til at sikre, at der bliver udsolgt af alle billettyper. Gæsterne fordeler sig på omkring 23.000 betalende partoutgæster, 10.500 betalende enkeltdagsgæster (fordelt på de fire dage med entré), mere end 11.100 medhjælpere og omkring 10.000 kunstnere, gøglere, medie- og musikbranchefolk, legekammerater, leverandører og handlende. Omkring 193 forskellige optrædende er på lønningslisten i 2008. Specielt medhjælpertallet er vokset kraftigt – fra 9.503 i 2006 over 10.384 i 2007 og til rekordantallet 11.113 i 2008. En stigning på mere end 16 % på bare to år.

Hele den siddende bestyrelse bliver genvalgt på generalforsamlingen i december, sammen med to nye suppleanter. Men det betyder ikke, at alt er ved det gamle, for bestyrelsen konstituerer sig denne gang med Claus Visbye som ny formand. Årets overskud er på ikke mindre end 7 millioner og 108.000 kroner! Det er ca. 6 millioner kroner over resultatet for 2007 – og det største overskud nogensinde i festivalens historie. Festivalens omsætning når for første gang over 100 millioner kr. inkl. moms – eller helt præcis 104,5 mio. kr. Årets entréindtægter overstiger for første gang 40 millioner kroner! Og så er der – i modsætning til året før – aldeles og totalt udsolgt af billetter. Også om søndagen.

Men på trods af de mange nyskabelser i skoven, økonomisk overskud og et overordnet vel modtaget musikprogram er der også en klar kritik af mængden af folk i skoven. Både undervejs i festivalen og i efterbørsen – og både blandt medierne, gæsterne og festivalens egne folk – ses antallet af gæster og medhjælpere ved årets festival som et af de helt store problemer fremadrettet. I årets anden udgave af Walther Nyt adresserer festivalklubbens formand, Claus Visbye, da også de udfordringer, man står over for: ”Det allerstørste spørgsmål bliver derfor: Hvad er det for en festival, vi skal lave i 2009, hvor vi ovenikøbet skal fejre Den Smukkestes 30-års jubilæum. Skal vi lukke færre tilskuere ind og lave et lidt mindre ambitiøst musik- og eventprogram end i år? Kan vi skære ned på antallet af medhjælpere og stadig opretholde den fine service? Kan vi overhovedet skaffe jord nok til behovet for campingpladser – og hvad vil det koste at leje den fremover? Bare et par af de helt store spørgsmål, vi er nødt til at finde gode svar på. Det er vores alle sammens festival, og den skulle gerne fortsat være smuk, kærlig og fantastisk – så tag derfor dette som en opfordring til alle medhjælpere/medlemmer om at deltage i debatten.”

P3 Scenen
onsdag
06. august
kl. 12:00
Chill-up P3 scenen
kl. 12:00
Langtbortistan åbner
kl. 13:35
Officiel åbning
kl. 13:40
Finalen åbnes af Tony Scott og KanonKongen
kl. 13:45
Glasswork
kl. 14:45
Didium & The Black Bonnie Picture
kl. 15:45
Camilla Skjærbæk
kl. 16:45
The JJ 100´s
kl. 17:45
Fantabis
kl. 18:45
Silhuet
kl. 19:45
Trusted Few
kl. 20:45
Sodium Light Baby
kl. 22:15
Troels Boberg (Starfighter vinder 2007)
kl. 23:30
Spleen United
kl. 00:45
Starfightervinderen 2008 præsenteres
kl. 02:00
Langtbortistan lukker
torsdag
07. august
kl. 10:00
Langtbortistan åbner
kl. 13:00
Kong Salami
kl. 14:00
P3 - De Sorte Spejdere
kl. 15:45
Familjen (P3 Dagens Uundgåelige)
kl. 17:45
Band Ane
kl. 20:00
Rasmus Nøhr
kl. 22:00
Figurines
kl. 00:00
Die Herren
kl. 04:00
Langtbortistan lukker
fredag
08. august
kl. 10:00
Langtbortistan åbner
kl. 13:00
Flødeklinikken
kl. 14:00
P3 - De Sorte Spejdere
kl. 15:45
Lulu Rouge (P3 Dagens Uundgåelige)
kl. 17:45
ANNA DAVID
kl. 19:45
Surfact
kl. 21:45
Burhan G
kl. 00:00
Magtens Korridorer
kl. 04:00
Langtbortistan lukker
lørdag
09. august
kl. 10:00
Langtbortistan åbner
kl. 13:00
Who Made Who
kl. 14:00
P3 - De Sorte Spejdere (Yoav & Sys Bjerre)
kl. 15:45
When Saints Go Machine (P3 Dagens Uundgåelige)
kl. 17:45
The Floor Is Made Of Lava
kl. 19:30
Tue West
kl. 21:30
Johnson
kl. 23:30
Turboweekend
kl. 01:00
Blue Foundation
kl. 04:30
Langtbortistan lukker
søndag
10. august
kl. 10:00
Langtbortistan åbner
kl. 12:00
Boom Clap Bachelors
kl. 13:45
De Røde Gebisser
kl. 15:45
The Benefits
kl. 17:30
Gypsies
kl. 19:30
Veto
kl. 03:30
Langtbortistan lukker
Lab-Land
onsdag
06. august
kl. 12:00
Lab-Land åbner
kl. 16:00
BT&#39s Rockband træningslejr
kl. 22:45
Warm up
kl. 23:05
Officiel åbning
kl. 23:15
Rocazino
kl. 02:00
Lab-Land lukker
torsdag
07. august
kl. 10:00
Lab-Land åbner
kl. 12:30
BT`s Rockband spil
kl. 13:30
Officiel åbning
kl. 14:00
Klassens Tykke Dreng
kl. 15:15
Sækkepibe Show m. Claus Reiss
kl. 15:45
Franks Drum Show
kl. 16:15
Kolling Stomp
kl. 17:00
Stevie Starr
kl. 17:50
Innovation Lab
kl. 18:30
Repeat (MUK)
kl. 19:45
The Powls
kl. 20:50
Innovation Lab
kl. 21:30
Starfighter 2. Pladsen
kl. 23:00
Abbatizers
kl. 01:15
Find Lizzy
kl. 04:00
Lab-Land lukker
fredag
08. august
kl. 10:00
Lab-Land åbner
kl. 11:45
BT`s Rockband spil
kl. 12:45
Helt ude i skoven stand up vol. 1
kl. 14:00
Young Brass
kl. 14:45
Mik Schacks Hjemmeservice
kl. 16:00
Den Hvide Lektie
kl. 17:15
Franks Drum Show
kl. 17:45
TEATERGRUPPEN SPØJS
kl. 18:15
Je M´apelle Mads & Bounty Niller
kl. 19:45
Starfighter 3. pladsen
kl. 20:35
Innovation Lab
kl. 21:15
Latin dance band
kl. 23:30
HITS
kl. 01:30
Bad Boys of Boogie
kl. 04:00
Lab-Land lukker
lørdag
09. august
kl. 10:00
Lab-Land åbner
kl. 11:45
BT`s Rockband spil
kl. 12:45
Helt ude i skoven-stand up
kl. 13:55
Vox Aros
kl. 14:30
Mik Schacks Hjemmeservice
kl. 15:45
Brinck/Winthereik Show
kl. 16:30
Politiets Big Band
kl. 18:00
Alexanderband
kl. 19:05
Innovation Lab
kl. 19:45
Absolute Live
kl. 21:45
Best of Bowie
kl. 23:45
Rammstein Jam
kl. 01:45
Glam Gang
kl. 04:30
Lab-Land lukker
søndag
10. august
kl. 10:00
Lab-Land åbner
kl. 11:45
BT`s Rockband spil
kl. 12:45
Jonatan Spang & Co
kl. 14:00
VEJGAARD TÅRNBLÆSERLAUG
kl. 14:45
Mik Schacks Hjemmeservice
kl. 16:00
Den Hvide Lektie
kl. 17:15
Igudesman & Joo
kl. 19:00
Tennisband
kl. 20:05
Innovationlab
kl. 21:00
Bon Jovi Jam
kl. 23:00
Back In Black
kl. 01:00
PETER & DE ANDRE KOPIER
kl. 03:30
Lab-Land lukker
RytmeHans
torsdag
07. august
kl. 13:30
Området ved RytmeHans åbner
kl. 14:00
P4 sender brødrene live
kl. 15:30
BASIM
kl. 16:40
Velkommen v/ Jacob Haugaard
kl. 16:45
Dodo & the Dodos
kl. 18:45
Hej Matematik
kl. 20:45
Aura
kl. 22:45
Lars Lilholt Band
kl. 02:00
Området ved RytmeHans lukker
fredag
08. august
kl. 10:00
Området ved RytmeHans åbner
kl. 12:45
Sangskriver i Skoven v/Tue West og Kenneth Thordal
kl. 14:00
P4 sender Fredag på farten live
kl. 14:45
Eva Madsen
kl. 16:45
Hard Candy
kl. 18:45
Thomas Buttenschøn
kl. 20:45
Michael Learns To Rock
kl. 23:00
Danser med Drenge
kl. 02:00
Området ved RytmeHans lukker
lørdag
09. august
kl. 10:00
Området ved RytmeHans åbner
kl. 12:00
Østkyst Hustlers
kl. 13:00
P4 sender Levende Lørdag live
kl. 13:45
Lizzie
kl. 15:30
Sangskriver i Skoven II v/ Peter Sommer
kl. 17:30
Rock Hard Power Spray
kl. 19:15
Peter Viskinde Band
kl. 21:15
Tina Dickow
kl. 23:15
Big Fat Snake
kl. 02:30
Området ved RytmeHans lukker
søndag
10. august
kl. 10:00
Området ved RytmeHans åbner
kl. 12:15
Sangskriver i Skoven III v/Poul Krebs
kl. 14:15
Future Garage Sale Item
kl. 16:00
Pretty Maids
kl. 18:00
Rugsted Kreutzfeldt
kl. 20:00
Mercenary
kl. 21:45
Kaizers Orchestra
kl. 01:00
Området ved RytmeHans lukker
Blusen
torsdag
07. august
kl. 17:00
Stig Møller
kl. 17:00
Blusen åbner
kl. 18:45
Poul Halberg Power Trio
kl. 20:30
Nalle Trio feat. Omar Dykes
kl. 22:45
Fried Okra Band
kl. 00:00
Blusen lukker
fredag
08. august
kl. 13:00
Mystiske Mr. Mox
kl. 13:00
Blusen åbner
kl. 14:00
Cirkus Krone
kl. 15:00
Mr. Toons
kl. 16:00
Trolle og Tormods (B)lærerige Børneshow
kl. 17:00
Cirkus Krone
kl. 17:30
Trio from Hell
kl. 18:45
Øernes Blues Band
kl. 20:30
Papa Blues
kl. 22:45
The Blues Overdrive
kl. 00:00
Blusen lukker
lørdag
09. august
kl. 12:00
Ole og Karla
kl. 12:00
Blusen åbner
kl. 13:00
Cirkus Krone
kl. 14:00
Mr. Toons
kl. 15:00
Kofoed og Netterstrøm
kl. 16:00
NullerNix For Sjov
kl. 17:00
Cirkus Krone
kl. 17:15
Knasen og Skriver
kl. 19:00
The Wedgwood Band feat. Henrik Skriver
kl. 20:30
Peter Nande
kl. 22:45
Troels Jensens Blues Band
kl. 00:00
Blusen lukker
søndag
10. august
kl. 11:00
Blusen åbner
kl. 12:00
Løgnhalsen og De Medskyldige
kl. 13:00
Cirkus Krone
kl. 14:00
Ballonklovnen TUTU
kl. 15:00
Brandbil No. Fire
kl. 16:00
Mek Pek & Habbasutterne
kl. 17:00
Cirkus Krone
kl. 18:00
Blusen lukker
Bøgescenerne
torsdag
07. august
kl. 13:30
Området ved Bøgescenerne åbner
kl. 14:15
Starfighter vinder 2008
kl. 14:50
Velkommen v/ Søren Rislund
kl. 15:00
Alphabeat
kl. 17:00
L.O.C.
kl. 19:00
Nightwish
kl. 21:00
Franz Ferdinand
kl. 23:15
Volbeat
kl. 02:00
Området ved Bøgescenerne lukker
fredag
08. august
kl. 10:00
Området ved Bøgescenerne åbner
kl. 11:00
The Dreams
kl. 12:10
Velkommen
kl. 12:15
Troels Boberg (Starfigher 07)
kl. 13:45
Ida Corr
kl. 15:30
Gocoo
kl. 17:15
Cinema Bizarre
kl. 19:15
Gnags
kl. 21:15
Kaiser Chiefs
kl. 23:30
Infernal
kl. 02:00
Området ved Bøgescenerne lukker
lørdag
09. august
kl. 10:00
Området ved Bøgescenerne åbner
kl. 11:30
Savage Rose
kl. 13:05
Velkommen
kl. 13:15
Otto Brandenburg Galla Memorial
kl. 15:30
Suspekt
kl. 17:45
Saybia
kl. 19:45
Carpark North
kl. 21:45
Kashmir
kl. 23:45
Lenny Kravitz
kl. 02:30
Området ved Bøgescenerne lukker
søndag
10. august
kl. 10:00
Området ved Bøgescenerne åbner
kl. 11:00
Aarhus Symfoniorkester
kl. 12:10
Velkommen
kl. 12:15
Ace Of Base
kl. 14:15
Johnny Madsen
kl. 16:15
Katie Melua
kl. 18:15
Dúné
kl. 20:30
Eric Clapton
kl. 22:45
tv-2
kl. 01:00
Området ved Bøgescenerne lukker