Forrige 2015

2016: Safety First, Stjernescene og Smuk kunst

/media/6113/plakat2016.jpg
Det går rigtig stærkt...

... med at få solgt billetterne til Smukfest 2016. Partoutbilletterne bliver sat til salg 1. december i 15 – og godt 50 dage efter er der udsolgt, og det, før musikprogrammet overhovedet er offentliggjort. ”Jamen publikummet på Smukfest er også ligeglad med musikken,” lyder kritikken – men til det siger formanden på generalforsamlingen i januar: ”Nej, det er de ikke, men de har tillid til, at vi giver dem det bedst mulige musikprogram.” Det bliver så offentliggjort den 26. januar, hvor publikum tager særdeles godt imod hovednavne som Rihanna, Kygo, Sting og Sia … Og da endagsbilletterne så bliver sat til salg den 2. februar – ja, så tager det mindre end to timer at sælge alle billetter til onsdag, torsdag, fredag og lørdag …

/media/6114/rene-bang_stemning_kaerligheden_aften_smukfest16-2.jpg
Kærligheden i de sene nattetimer.

Sikkerheden på Smukfest er på forhånd årets største fokuspunkt – formuleret under overskriften ”Safety First”. Det handler i bund og grund om såkaldt ”crowd management”, som igen handler om hele tiden proaktivt og på positiv facon at styre og guide publikum i deres færden, så det giver bedst mulig logistik for festivalen og den bedst mulige oplevelse for den enkelte publikummer.

I marts fortæller Horsens Folkeblad, at Smukfest har tænkt sig at sælge rejser med vandflyver fra København og direkte til søbadet. Det mener man dog ikke er nogen god ide hos Danmarks Naturfredningsforening, der klager over Skanderborg Kommunes tilladelse til det nye tiltag. Klagen får opsættende virkning, hvorfor den nye rejsemulighed ikke bliver til noget. Og dog. Der laves et par særlige afgange fra København til Aarhus med vandflyveren, hvor Smukbussen holder klar til at tage imod gæsterne i Aarhus for at køre dem til festival i Skanderborg.  

For første gang er det festivalens egne eventvagter, der fuldt ud står for sikkerheden på camp KærligHeden. Eventvagterne er frivillige fra festivalklubben, der har fået en særlig uddannelse. Det betyder, at de bl.a. er trænet til at håndtere store folkemængder og i at aflæse situationen på eks. en festivalplads og sørge for den rigtige indsats, hvis der skulle opstå problemer. De er også uddannede i førstehjælp og kan yde en præhospital indsats. Uddannelsen af disse eventvagter var del af Event Safety, et stort nyt samarbejde med Muskelsvindfonden, hvor det fælles selskab bl.a. tager sig af al sikkerhed på Smukfest og Grøn Koncert.

/media/6115/andersbachmann_steming_torsdag_9.jpg
/media/6116/kim_stemning_6__1400x860_020816.jpg
/media/6123/20160806-allanh-stemning-0008_1400x860.jpg
/media/6124/orm_stemning_kaerligheden_rosefest_smuk16_05.jpg
/media/6129/orm_stemning_kaerligheden_rosefest_smuk16_02.jpg
Det gode vejr på festivalen / Ankomst / Roséfest på KærligHeden.

I 2016 er der premiere på den helt nye Stjernescenen, der afløser tidligere tiders RytmeHans som midtpunkt i det ligeledes nydøbte Stjerneområde. Alt her er nyt – og hele logistikken såvel som måden, publikum kommer ind og ud af området på, er fuldstændig nytænkt. Allerede i oktober 2015 startede arbejdet med ansøgninger og myndighedsbehandling. I løbet af vinteren bliver der lavet den nødvendige skovning – og fra april går festivalens praktikere i gang med den omfattende grundlogistik og får lagt rør under jorden til såvel elektricitet som sanitet, lyslederkabler, ølslanger og alt, hvad en moderne festival ellers kræver af infrastruktur.

Det er et af de største projekter i festivalens historie – i form af såvel manpower som økonomi – og der er brugt mere end 1 million kr. på bare at gøre området klart. Det er derfor både med store forventninger og en smule spænding, at gæsterne onsdag den 3. august kan tage området i brug. Ideen med flere ind- og udgangsveje virker optimalt – og det er muligt at have tusindvis af begejstrede gæster samlet her, samtidig med at der også er fuldt hus ved Bøgescenerne. Suspekt, De Eneste To og det store Lågsus Show er blandt årets højdepunkter på Stjernescenen – og hver især eksempler på, at tidligere års problemer med pres på området og ubehag for publikum nu kan undgås, så festen igen kan komme i fokus.

Det omskiftelige vejr, ikke mindst i opbygningsperioden, giver digitale udfordringer undervejs, bl.a. for de mange brugere af chiparmbåndet. Det ender dog med ny rekord – og hele 60 % af årets omsætning kommer herfra. Vejret betyder også, at gummistøvler nok er årets mest populære fodbeklædning på enkelte festivaldage. Og den våde sommer smitter i det hele taget af på Smukfest, hvor der til årets festival bliver anvendt i omegnen af 1000 m3 flis, 2500 jernplader, 20 læs skærver, 10 læs grus, 15 læs muld og 20 læs sand. Regnen giver også udfordringer på parkeringspladserne – og et større område må helt opgives. Det lykkes dog at få parkeret alle biler, men efter endt festival får beredskabet ekstra arbejde med biler, der skal trækkes fri, og deraf følgende konflikthåndtering. Tilbagemeldingen fra Politiet og Skanderborg Kommune er dog, at den generelle trafikafvikling har været rigtig god, og at festivalen som arrangører har gjort, hvad der kan forventes, og ofte mere til.

/media/6117/torbenthorhauge_stemning2_03082016.jpg
Den nye Stjernescene

Årets musikbudget er på omkring 38 mio. kr. – og hvad får man så for pengene? ”Kim Larsen overgår sig selv: Man kan kun elske det!” står der i overskriften på BT’s femstjernede anmeldelse, og det er de fleste af årets anmeldere helt enige i. ”Det er sjældent, at man betragter en mand og tænker, at Johnny Madsen har et flot, sundt hår i sammenligning” (Fyens Stiftstidende om Walter Trout, 4 stjerner). ”Nik & Jay beviste endnu en gang, at de er kongerne af dansk pop” (MetroExpress). ”Højgravide Fallulah kontrollerede popfesten fra start til slut” (Berlingske, 5 stjerner). ”For det første kommer man til tiden, ja faktisk tre minutter før planlagt, dernæst placerer man sit ego i garderoben og tropper i stedet op iført masser af nærvær og al fokus på det egentlige – nemlig musikken. Sting virkede simpelthen mere veloplagt, end jeg nogensinde kan mindes at have set ham før” (Ekstra Bladet, 5 stjerner). JP var enig i Stings kvaliteter – og lagde ligeledes 5 stjerner under overskriften ”bedre end karmapolitiet tillader”. Årets mest omdiskuterede koncert står Sia nok for – og den australske ener får alt fra dumpe- til maxkarakter for sin performance på Bøgescenerne: ”Hendes fremragende optræden på Bøgescenen var nemlig mere et mangefacetteret totalshow, en slags bizar avantgardemusikvideo opført på scenen, end det var koncert i traditionel forstand” (Berlingske, 5 stjerner), ”… en oplevelse af de helt store fra en kunstner, der nægter at gå på kompromis. Flere enere af den kaliber, tak” (Gaffa, 5 stjerner), ”Sia viste sig at være mere uinteressant end en diskussion om kvalitet af havregryn eller at bruge sin fredag aften på at se andres feriebilleder på Facebook” (BT, 1 stjerne).

/media/6120/img_4814.jpg
Rihanna gæstede festivalen iført Smukfest merchandise.

”Med selvsikkerhed og en kraftfuld stemme, der ville være både Amy Winehouse og Adele værdig, rockede hun de mange smuklinger, der var mødt op til koncerten” (Nordjyske om Jess Glynne, 5 stjerner), ”De gør det bare så rigtigt, de to” (Aarhus Stiftstidende om KrebsFalch, 5 stjerner), ”Danmarks bedste Disney-show for voksne” (BT om D-A-D, 5 stjerner), ”Gale, geniale Gnags: Sublim opvisning på Smukfest” (BT, 5 stjerner). Og søndag aften lukker og slukker TV-2 for årets Smukfest med en forrygende koncert, hvor bl.a. Tina Dickow, The Minds of 99, Marie Key og Velvet Volume sørger for en ”Smukfest-finale i de bedste hænder”, som der står i Aarhus Stiftstidende.

/media/6121/flemming_ege_tv-2_og_stemning_smuk16-7-of-29.jpg
Niels Brandt fra The Minds of 99 med Steffen Brandt fra TV2

Blandt de mange gæster, der besøger Smukfest i 2016, er også Erlend Høyersten, direktør for kunstmuseet Aros i Aarhus – og det gør så stort et indtryk på nordmanden, at han efterfølgende begår en kronik om sine oplevelser, og her lyder det bl.a.: ”Det er rørende at opleve mere end 40.000 mennesker i alsang. I disse tider, med megen uro og frygt i Europa, er det dejlig befriende at se mennesker sætte pris på at være sammen og gøre det med stor tryghed. For derude i skoven smiler man til hinanden. Unge som gamle. Man føler sig ret hurtig som en del af noget større; den danske hygge.”

/media/6122/skaermbillede-2019-07-05-kl-133509.png

Efter at have været nødt til at lukke for den frie indgang til yderområder og camping bliver den nye 8660-billet indført til årets festival. Et tilbud til byens borgere om at besøge Sherwood en valgfri dag for en flad halvtredser (

Sikkerheden på årets festival får en tand til oven på det tragiske terrorangreb i Nice i juli, hvor en mand kører en bus ind i folkemængden på nationaldagen og dræber 84. ”Vi har tæt dialog med politiet lige nu, og det er klart, at den type af hændelser skærper vores bevidsthed yderligere,” siger sikkerhedschefen for Smukfest, Søren Eskildsen, i den anledning til Politiken.

Der er fokus på nye kunstneriske tiltag på årets Smukfest – og blandt de realiserede værker finder man ”Spiralen”, lavet i samarbejde med Kunsten i Aalborg. Værket er lavet af installationskunstneren Trine Boesen og er opstillet ved Søbadet. Publikum kan gå ind i spiralen og her opleve både totalt mørke og en eksplosion af selvlysende farver – et kunstnerisk bud på en rejse ud i rummet. Asger Jorn-museet er også på Smukfest – og har taget kunstnerens gamle opfindelse ”en lystegner” med, som publikum kan prøve af. Otte internationale street-kunstnere har skabt 14 kæmpebilleder, der tilsammen udgør en såkaldt Art Walk mellem Capri og festivalpladsen.

 

 

/media/6125/_c1b6506.jpg
/media/6126/_c1b6517.jpg
/media/6127/_c1b6623-1.jpg
Spiralen.

Nyt er konkurrencen Den Smukkeste Idé – hvor holdet fra DR-successen ”Løvens Hule” er på besøg for at kåre det bedste forslag blandt de indsendte ideer til fremtidens festival. Blandt vinderforslagene er Rene Folis ide om en ”Swingerbar” som mødested for gæster, der gerne vil date på Smukfest.

En anden god nyhed er, at alt fadøl på Smukfest 2016 er økologisk. Cystisk Fibrose Foreningen står klar til at puste luftmadrasser op på KærligHeden – og gør på den måde både opmærksom på foreningsarbejdet og tjener lidt penge ind til det. I samarbejde med toiletfirmaet Geberit er der rundtomkring i skoven stillet en række luksustoiletter op, der også kan tilbyde de glade gæster et såkaldt ”undervognsskyl” som afslutning. Coop står for en helt særlig Brugs på KærligHeden – hvor deres såkaldte ”Ding-væg” vækker særlig opmærksomhed: en konstruktion af 30 mikrobølgeovne, der hver især siger ”Ding” når din nyindkøbte færdigret er færdig …

/media/6128/kim_kvickly_isterninger_1_2016.jpg

Publikum var rigtig glade for årets festival. I årets publikumsundersøgelse giver hele 97 % af gæsterne udtryk for, at de enten var ”Meget tilfreds” eller ”Tilfreds” med den samlede festivaloplevelse. En stigning på 2 % i forhold til 2015 (95 %), i forhold til 2014 (85 %) og sammenlignet med 2013 (78 %).

Et skår i glæden over at have gennemført en sikker festival kommer dog, da festivalen på hjemrejsedagen mandag får besked om, at en container er gledet ned mod et telt, hvor et par af de sidste festivalgæster får en brat opvågnen. Heldigvis uden at nogen kommer til skade. 

Det engelske onlinemagasin FestivalInsights.com offentliggør i efteråret sin rapport om de 250 største festivaler i verden – målt på ting som varighed, billetomsætning, antal gæster og sponsortiltrækningskraft. Her går Tinderbox ind som #75 og dermed som fjerdestørste festival – imponerende på baggrund af bare to års eksistens. Smukfest er næststørste festival og ligger som #54 på listen, hvor Roskilde er helt oppe på en fjerdeplads.

Der er til festivalen i 2016 ikke mindre end 13.307 medhjælpere i arbejde – og trods de vejrmæssige udfordringer kan festivalledelsen aflevere et flot regnskab. Den samlede omsætning runder 152 mio. kr., og der er et overskud på 3,6 mio kr., inkl. de 729.000 kr., der bliver givet videre til Smukfondens fortsatte arbejde. 

/media/6130/andersbachmann_kygo_smuk1606349.jpg
/media/6131/andersbachmann_sia_smuk1606595.jpg
Norske Kygo havde Mads Langer med på scenen / Sia.

Men lad Rihanna få det sidste ord oven på Smukfest 2016. Fik hun ikke de store anmelderroser, så havde publikum en fest, og det havde hun tilsyneladende også selv ifølge den opdatering, sangerinden lægger på Instagram oven på sin optræden på Smukfest onsdag aften: ”Smukfest was the turn up of all time!!! 4 uger efter festivalen har opslaget haft 1,7 mio. visninger. Til sammenligning har årets mest populære opslag på Smukfests egen Facebookside haft omkring 850.000 (hvilket i alle andre sammenhænge ville have været et meget flot tal …)

/media/6132/skaermbillede-2019-07-05-kl-134307.png
P3 Teltet
onsdag
03. august
kl. 16:00
Mund de Carlo
kl. 17:45
Liss
kl. 19:30
Katinka
kl. 21:30
Velvet Volume
kl. 23:30
Gilli
torsdag
04. august
kl. 13:45
Jacob Bellens
kl. 15:30
Jonah Blacksmith
kl. 17:15
Nick Sway
kl. 19:00
Lydmor og Bon Homme
kl. 20:45
Pede B og Dj N
kl. 22:45
Blaue Blume
kl. 00:45
Dúné
fredag
05. august
kl. 12:00
Jan Hellesøe - Fucker med din hjerne
kl. 13:00
Alex Vargas
kl. 14:45
Choir of Young Belivers
kl. 16:45
Love Shop
kl. 18:45
The Entrepreneurs
kl. 20:45
Av Av Av
kl. 22:45
MellemFingaMuzik
kl. 00:45
The Blue Van
lørdag
06. august
kl. 12:30
Tak Rocks Udvalgte
kl. 14:15
Klub 27
kl. 16:00
Benal
kl. 18:00
Aura
kl. 20:15
De Underjordiske
kl. 22:30
Marvelous Mosell
kl. 00:45
Saveus
Bøgescenerne
onsdag
03. august
kl. 16:00
Livecamps Udvalgte
kl. 17:15
Mads Langer
kl. 19:30
Kim Larsen
kl. 21:30
Rihanna
kl. 23:30
Martin Garrix
torsdag
04. august
kl. 14:15
Lars Lilholt Band
kl. 16:30
Electric Guitars
kl. 18:30
Topgunn
kl. 20:45
Jess Glynne
kl. 23:00
Nik & Jay
kl. 01:30
Kygo
fredag
05. august
kl. 12:00
KrebsFalch
kl. 13:15
Fler Farver
kl. 14:00
Stine Bramsen
kl. 16:00
The Minds of 99
kl. 18:15
Gnags
kl. 20:30
Sting
kl. 22:45
Sia
kl. 00:30
To Many Left Hands
kl. 01:45
Kongsted
lørdag
06. august
kl. 12:00
Stand Up for Skanderborg
kl. 14:30
Sebastian
kl. 16:30
Djämes Braun
kl. 18:45
Go Go Berlin
kl. 21:00
Maceo Parker
kl. 23:00
Dizzy Mizz Lizzy
kl. 01:30
Axwell /\ Ingrosso
søndag
07. august
kl. 12:00
Aarhus Symfoniorkester
kl. 13:30
Johnny Madsen
kl. 15:30
Sivas
kl. 17:15
Magtens Korridorer og Østkyst Hustlers
kl. 19:15
Christopher
kl. 21:15
TV2 og Special Guests
Stjernescenen
onsdag
03. august
kl. 16:15
Walter Trout
kl. 18:30
Dubioza Kolektiv
kl. 20:45
De Eneste To
kl. 22:45
Sabaton
torsdag
04. august
kl. 13:45
Brown Sabbath
kl. 15:45
Michael Simpson
kl. 17:45
Zididada
kl. 19:30
Fallulah
kl. 21:30
Turboweekend
kl. 23:30
Ukendt Kunstner
fredag
05. august
kl. 12:00
Sleiman
kl. 15:15
Cisilia
kl. 17:00
Phlake
kl. 19:00
Julia Moon vs Scarlet Pleasure
kl. 21:00
Lågsus
kl. 23:15
D.A.D.
lørdag
06. august
kl. 12:30
Saybia
kl. 14:30
D/troit
kl. 16:45
Paul Young
kl. 19:00
Lis Sørensen
kl. 21:15
Odense Assholes
kl. 23:30
Suspekt
Sherwood Scenen
onsdag
03. august
kl. 11:00
Tunnel Vision (MUK)
kl. 12:00
Filip
kl. 13:00
Vestbo Trio
kl. 14:30
Skriver Bjarnesen Band
kl. 16:45
Eliel Lazo & The Cuban Funk Machine
kl. 19:00
Johnny Deluxe
torsdag
04. august
kl. 11:00
Hverdagens Helte
kl. 12:30
Musikquizzen
kl. 13:30
Den Smukke Idé
kl. 15:00
Kaka
kl. 16:45
Gustav Lundgren Trio
kl. 18:45
Stonebird
fredag
05. august
kl. 11:00
Rainy Day
kl. 12:00
Musikquizzen
kl. 13:30
Simon Juls Blå Time
kl. 15:30
Natholdet
kl. 17:00
Jimilian
kl. 18:45
Almost AC/DC
lørdag
06. august
kl. 09:45
Last man standing feat. Chili Klaus
kl. 12:15
Musikquizzen
kl. 13:30
Red Warszawa
kl. 15:15
Natholdet
kl. 16:45
Virgin Suicide
kl. 18:45
Jamaika og Lord Siva
søndag
07. august
kl. 10:30
Morten Børup Koret
kl. 12:00
Citybois
kl. 13:30
Page Four
kl. 15:15
The Blues Overdrive
kl. 17:15
Hasan Shah
kl. 19:00
Best of Bowie
kl. 20:45
Madcon
Live Camp
søndag
31. juli
kl. 15:30
Dj Pentia
kl. 16:00
Sønner af Smede
kl. 17:00
Madson
kl. 18:00
Trees in Toronto
kl. 19:00
Rasmus Matthiesen
kl. 20:00
NAYAH
kl. 21:00
Danni Toma
kl. 22:00
KING
kl. 23:00
Katie Keller
kl. 23:30
T.A.I.T
mandag
01. august
kl. 14:00
Daniel Joy
kl. 15:00
Tin Can Telescope
kl. 16:00
Northern Assembly
kl. 17:00
JOHS
kl. 18:00
JÆRV
kl. 19:00
Deltaburst
kl. 20:00
Magnus Vil
kl. 21:00
Fribytterdrømme
kl. 22:00
Farveblind
kl. 23:00
Blak
kl. 23:30
DJ MRTN
tirsdag
02. august
kl. 16:00
Dj Carsten Holm
kl. 17:00
F.M.K.
kl. 18:00
Vi Leger Musik
kl. 19:00
K-phax
kl. 20:00
Nikoline
kl. 21:00
Dør Nr. 13
kl. 22:00
Lærke Emilie
kl. 23:00
Hovedløs