... i historien om Smukfest og Skanderborg Festivalklub. Undervejs må den store organisation virkelig vise, hvad den kan præstere, også i pressede situationer. Det handler mest af alt om udfordringer fra et ekstremt omskifteligt vejr i selve festivaldagene og om et særdeles omfattende arbejde med at fremtidssikre festivalen ved at ændre rammerne for dens udfoldelser i skoven. Det sidste munder i slutningen af oktober glædeligvis ud i byrådets vedtagelse af et stærkt forslag om festivalens brug af Dyrehaven i Skanderborg i årene fremover.
Ved generalforsamlingen i januar 2019 siger festivalklubbens formand, Poul Martin Bonde, om den seneste festival: ”Den helt korte opsummering af Smukfest 2018 kunne sagtens hedde: den bedste nogensinde – ikke mindst på grund af den bedste opstilling, den bedste afvikling og den bedste nedtagning … Alt sammen selvfølgelig courtesy of Danmarks Smukkeste Medhjælpere, de i år mere end 14.000 frivillige, der gjorde det hele muligt. I den lidt længere version af fortællingen om Smukfest 2018 kunne man jo oplagt bruge overskriften: ’Smukfest med tre B’er – for Busser, Brandfare og … Britney’,
hvis altså vi skulle tage udgangspunkt i pressedækningen. Men jeg har nu valgt overskriften ’I sol, regn, storm og slud skal festen ud’ – for sjældent, om nogensinde, har vi da haft en festivaluge, der bød på både hedebølge, skybrud og vindstød af orkanstyrke. Ja, vi manglede vel kun en rask lille snestorm for at kunne levere ’Four seasons in just one week …’”
Det er vitterligt en sommer af de sjældne, der rammer Danmark allerede i maj måned – og derefter bare bliver ved og ved uden udsigt til den regn, både landmænd og festivalarrangører i Skanderborg gerne ville ha’ nogle dråber af. I stedet er både Dyrehaven i Skanderborg og de omliggende campingarealer så tørre, at stort set al omtale op til festivalen handler om, hvordan man vil sikre sig mod den potentielle brandfare, når nu titusindvis af festende (og måske ovenikøbet fulde) gæster vil kaste deres cigaretskodder rundtomkring på den tørre skovbund. Det har naturligvis også stor fokus hos festivalledelsen – der bl.a. sætter gang i en større intern mobilisering, hvor alle frivillige bliver informeret om, hvordan man skal håndtere såvel brandfare som egentlig brand. Man får indlejet en stor tankbil, der står klar til udrykning sammen med et hold af brandmænd. Der er indkøbt omkring 52.000 lommeaskebægre klar til udlevering – og der er stillet omkring 500 spande med vand og sand op rundtomkring i skoven. Der bliver også brug for de ekstra vandflasker, der står klar på festivalens p-pladser til gæster, der står i varmen og venter på shuttlebusserne. Men allerede torsdag aften er der nærmest skybrud over Skanderborg – og fredag morgen lyder meldingen på vindstød af orkanstyrke. Det sidste medfører, at en af festivalens indgangsportaler på KærligHeden vælter – desværre ned over en medhjælper, der får et brud på bækkenet som følge af det triste uheld. Og så vender regnen voldsomt tilbage og falder det meste af søndagen, hvorfor mange af årets gæster tager tidligere hjem end ellers.
Allerede torsdag er de fleste medier nu holdt op med at tænke på brandfare – for i stedet at koncentrere sig om de to andre B’er: nemlig koncerten med Britney Spears og så ikke mindst festivalens shuttlebusser, der trækker overskrifter som ”Buskaos på Smukfest”, ”11 af 22 busser dumpede ved kontrol” eller ”Busser dumper færdselstjek”. Halvdelen af busserne bliver taget ud af drift efter en politikontrol onsdag. De ryger tilbage på synshallen eller til omsyn – men problemerne gentager sig torsdag, hvorefter festivalledelsen, så hurtigt det kunne lade sig gøre, får kørt en lang række ekstra busser til Skanderborg, hvor de er med til at sikre, at den del af transporten er ok under resten af festivalen. (Det bliver sidst på året meddelt, at festivalen nu har indgået aftale med en ny leverandør om busdriften fra 2019 og tre år frem).
På generalforsamlingen i januar 2019 hører de fremmødte om en, trods det omskiftelige vejr, på alle måder fornem festival året før – med et stærkt musikprogram, generel publikumstilfredshed, masser af nye og vellykkede tiltag og med et meget fornemt overskud på regnskabet. Formanden sender på generalforsamlingen ”en stor tak til fællesskabet i Skanderborg Festivalklub, der sammen stod bag Smukfest 2018 – på alle måder en af de bedste festivaler, vi nogensinde har lavet.” Omsætningen runder 191 millioner kr., og overskuddet bliver på 9 millioner kr. Penge, der ikke skal samle støv på en bankbog, men skal sendes ud og arbejde ifølge formanden: ”En god økonomi i festivalklubben er ikke mindst særdeles vigtig, da vi står over for meget store udgifter de kommende år. Dels for at kunne lave et markant og flot jubilæum i 2019 og dels for at kunne finansiere vores ambitiøse plan for nytænkning af festivalområdet i Dyrehaven over de næste år. Endelig betyder et flot resultat også, at vi kan styrke Smukfonden og dermed støtten til de mange initiativer og organisationer rundtomkring i Danmark, der kæmper mod ensomhed og udsathed.” Og netop Smukfonden er i fokus på årets generalforsamling i festivalklubben, hvor man uddeler den største donation nogensinde: 500.000 kr. til Hus Forbi til støtte for deres projekt Red Røven, hvor man på lempelige vilkår låner penge til personer, som enten er hjemløse, tidligere hjemløse eller socialt udsatte.
Men tilbage til begyndelsen. Den 1. december 2017 bliver partoutbilletterne til Smukfest 2018 sat til salg, med kun ganske få navne offentliggjort. Det tager kun 90 minutter, før de er væk. Mange tror i øvrigt, at gæsterne på Smukfest er de samme år efter år efter år – men sådan er det ikke. I årets publikumsundersøgelse fremgår det, at omkring hver femte i 2018 er på Smukfest for første gang, og at mindre end halvdelen af gæsterne har været her mere end 3 gange. Dvs. at halvdelen af gæsterne skiftes ud over en periode på tre år. Der er i øvrigt mange flere kvinder end mænd på Smukfest – i 2018 er fordelingen 42 mænd og 58 kvinder for hver hundrede gæster – og så kommer de både som unge og i høj alder, men i gennemsnit er de 38,1 år gamle, hvilket er et lille fald i forhold til festivalen i 2017, hvor gennemsnittet lå på 38,6. Gæsterne bliver også spurgt om, hvad de ellers besøger af festivaler – og ikke overraskende er Grøn Koncert der, hvor man finder de fleste gengangere – det er 31 % eller ca. en tredjedel. Ca. 13 % af Smukfests gæster er også på Roskilde, 9 % er omkring Northside, og 7 % er også på Jelling Festival. Men det mest bemærkelsesværdige er måske, at næsten halvdelen af gæsterne – hele 47 % af partoutgæsterne – de kommer kun på Smukfest.
Fest er der på Smukfest årgang 2018. Lige fra de første forventningsfuldt sætter sig i kø lørdag den 4. august, og til de sidste gæster, måske en kende trætte og en anelse våde, vender snuden hjem mandag den 13. Publikum er på fra start til slut – og giver den max gas i barerne, foran scenerne, til talkshows, til powertoolrace og issparkning, til erotisk novelleoplæsning, vin-, øl- og whiskysmagning, til smukbold og til eksklusive oplevelser i vores trætop-lounges – eller for den sags skyld til forrygende koncerter med alskens inden- og udenlandske orkestre og solister. Der bliver præsenteret omkring 180 programpunkter på festivalens fem scener – og mere end 200 øvrige tilbud rundtomkring i skoven, hvoraf mange falder ind under særkategorier som ”Finurligheder” og ”Antidagligdag”. Det er sådan noget som lyslevende fortidsuhyrer, der spankulerer rundt i skoven, Menneskebiblioteket med tilbud om en-til-en-samtaler med eksempelvis en person med ADHD, en bipolar eller en biseksuel, det er en ny kaffeplantage på Skovlunden (ja, nu dyrkes der rent faktisk kaffe i 8660), et Insekthotel ved De Omvendte Træer eller VM i Issparkning (der netop er dét – man sparker til en liter vaniljeis, og vinderen er den, der får den længst ud). Og så er der da også premiere på virkeliggørelsen af en mangeårig drøm – de to trætop-lounges, der er hejst op i to store træer, med den ultimative udsigt til begivenhederne på Bøgescenerne. Pladserne i de to lounges – der såmænd også har eget fadølsanlæg – er reserveret publikum, der har kunnet vinde dem i forskellige konkurrencer op til festivalen. Det er svært at nå det hele på den korte tid, der er festival i Dyrehaven i Skanderborg – og derfor er Finurligheds-afdelingen også ude med en helt særlig gave til årets gæster: 3 timer ekstra i døgnet! Det store 27-timers ur hang lige inden for hovedindgangen i Sherwood – og enhver, der oplevede magien mellem halv 25 og lidt i 27, vil vide, at Walther og hans troldevenner lige gav den lidt ekstra her …
Maden på Smukfest har efterhånden været et fokuspunkt igennem mange år – og der er langt fra de første års enkle udbud af hotdogs, pizza og burger til dagens mangfoldige udbud, hvor du både kan få hummer, insekter, ribben, sushi, tapas, og hvad der så i øvrigt findes derimellem. Serveret af alt fra food trucks over fastfoodboder og til Michelin-restauranter. Maden har også fået sine egne anmeldere – og bl.a. er Horsens Folkeblad ude med en bedømmelse af burgeren fra Halifax, der bliver bedømt som ”alt i alt en fin burger med aldeles fremragende kød, på trods af et snasket udseende.” Stiften er bl.a. på besøg i Gopa og giver deres tilbud karakteristikken ”frisklavede, velsmagende pandekager med en perfekt konsistens – sprøde i kanterne og bløde i midten.” POV er rundt i skoven for at smage – og deres samlede anmeldelse får overskriften ”Gastronomisk skovluksus i Skanderborg”. Den mest omfattende dækning af Smukfests (og for den sags skyld også de fleste andre store danske festivalers) udbud af mad (og drikkevarer) finder man på bloggen Gastromand.dk, der i år er gået på jagt efter ”Danmarks Luksusfestival”. Det fører til en lang række anmeldelser fra skoven – og den endelige konklusion: ”Vi har fået noget af det allerbedste festivalmad på tværs af alle festivaler. Vi vil gerne fremhæve nogle af vores absolutte højdepunkter: Entreé By Gastromé, Kalunarisk, S’vinbar, Halifax, CANblau, Wassim Hallal pizza. I den anden grøft har Smukfest også madboder, som vi helt sikkert kunne undvære, og det kan man sige sænker gennemsnittet en smule – selv om man jo bare kan gå udenom. Men der er stadig så meget af det helt gode, at vi som på Musik i Lejet banker luksusbarometret op på de maksimale 6 Gastromænd!”
Smukfest har i øvrigt haft et mangeårigt samarbejde med Fødevarebanken for at sikre, at spisestedernes overskudsvarer kommer forskellige organisationer til gode. Det bliver til omkring 4 tons mad, der bliver indsamlet i 2018 – til fordel for en lang række sociale og velgørende organisationer, der omsætter råvarerne til gode måltider.
På KærligHeden er der vanen tro gang i såvel vækstlagsfestivalen Live Camp som den skæve Smukbold-turnering. Sidstnævnte bliver vundet af Olsen Banden Vender Tilbage, mens Live Camp sender den norske sangerinde Liive til Bøgescenerne (som overordnet vinder af Live Camp) og den danske ditto Askling til sin egen koncert i P3 Teltet som vinder af Tak Rock Talentet. Finalen i KarriereKanonen bliver holdt tirsdag – og årets tre vindere herfra (singer-songwriteren Tobias Albert, hiphopduoen Ravi Kuma og elektropopduoen Fravær) vil alle være at finde på Smukfest 2019. The Minds of 99, der vandt KarriereKanonen i 2013, dukker op og giver en vild surprisekoncert fra toppen af nogle af de containere, der står på KærligHeden. Og så er der da også masser af ekstranumre fra de kunstnere, der benytter lejligheden til at indspille i Dynaudios avancerede containerstudie. Det er placeret tæt på KærligHedens scene og indrettet med glasruder foran, så publikum kan følge indspilningerne, der også bliver sendt ud via udendørs højttalere.
Og hvordan går det så med Britney? Well, der er givet flere stjerner, roser og højere karakterer i festivalens historie – og i anmeldelserne kan man læse ting som ”Fæl Britney på Smukfest” (Ekstra Bladet, 1 stjerne), ”Skandaløst ringe Britney-show på Smukfest” (BT, 1 stjerne) og ”Britney spillede muligvis århundredets dårligste koncert” (Politiken, 1 stjerne). Der er også den mere nådige ”En aften i Britneys freakshow” (fra Gaffa, der havde 3 stjerner til koncerten) eller konklusionen fra en superfan, den 21-årige Dennis fra Mosbjerg, der ifølge dr.dk bare var glad for endnu en gang at se sangerinden i levende live: ”Hun kunne have siddet på scenen og lavet ingenting, og jeg ville stadigvæk være lykkelig.”
Heldigvis er der andre, der kan levere opture – som eksempelvis den maskerede ”Mageløse Mø” (Gaffa, 5 stjerner), der også begejstrer Politikens anmelder, der ligeledes giver 5 stjerner: ”Hun får hele Smukfesten til at danse tango til ’When I was young’, og publikum danser på kryds og tværs af generationer.” Ikke alle anmeldere er lige begejstrede for Aqua, der åbner ballet på Stjernescenen – men publikum er med hele vejen, som eksempelvis Lise Hostrup, der heller ikke er nærig med karaktererne: ”Jeg giver dem 9 ud af 10 stjerner. Det er 20 år siden, jeg sidst har set dem, og de har stadig den gode energi” (Jyllands-Posten). Nephew ”gav en stjernekaster af en koncert” (ifølge Stiften, der har 5 stjerner til Kvamm & co.). ”Der er hemmeligheder, desperate fornøjelser og melankolske guitarriffs. Og en hel del drengestreger” (Stiften om Saveus, 4 stjerner). I den modsatte ende af aldersskalaen – og vel også af det musikalske spektrum – er der masser af respekt til ”The Lady in Red”, der indtager P3 Teltet med veteranens naturlige værdighed: ”Skønne Birthe viste Britney, hvordan Smukfest lægges ned” (lyder det i Ekstra Bladet, og det får Birthe Kjær så fire stjerner for). Jethro Tull fejrer deres 50-års jubilæum – og gør det godt, bl.a. ifølge Gaffa, der giver fire stjerner under overskriften ”Endnu ikke for gammel til rock’n’roll – eller prog.”
Og så til nogle af de internationale hovednavne. Shawn Mendes, der optræder i silende regn torsdag aften, deler vandene. Ifølge JP’s tostjernede anmeldelse gør den unge canadier ”meget rigtigt, men hvor var det dog kedeligt”. Gaffas udsendte er dog af en ganske anden mening og uddeler 5 stjerner: ”Mesterlige Mendes smeltede hjerter i den silende regn.” Politiken er også med på den med de 5 stjerner og mener, at ”Hele bøgeskoven forelskede sig i Shawn Mendes.”
”Hæs Post Malone gav Smuk alt, han havde,” hedder det i Gaffas 4-stjernede anmeldelse – der bliver toppet med en ekstra stjerne i Soundvenue, der konkluderer: ”Smukfest-showet beviste uomtvisteligt, at vi lever i en Post Malone-verden lige nu.” ”Selv når Kendrick ikke leverer sin sædvanlige standard, er han stadig virkelig god,” skriver Soundvenue i deres trestjernede anmeldelse af Kendrick Lamar, der ikke helt lever op til anmeldernes forventninger. ”På numrene fra det nye album samt roste 'To Pimp A Butterfly' viste rapperen sit imponerende, lynhurtige flow, men andre steder virkede han mærkeligt uengageret,” skriver JP og giver tre stjerner, det samme som en lang række andre medier, herunder Stiften, der mener, at den amerikanske hiphopstjerne kun viser ”… en snert af sit format”. Og så er der jo også lige Tom Jones, 78 år gammel og i absolut topform: ”78-årig trussetyv overraskede på Smukfest” (BT), ”… sang yngre kolleger ud af skoven” (JP, 4 stjerner) og ”Tom Jones fik træerne til at stritte på Smukfest” (Stiften, 4 stjerner).
Politiken får det sidste ord i årets pressegennemgang, med følgende citat fra deres opsummering af årets festival: ”… en af de fineste pointer, jeg tager med mig, er, at festivaler er bedst, når de blander forskellige generationers yndlingsmusik, for det giver muligheden for, at vi kan mødes på kryds og tværs af generationssoundtracks. Jeg har kærlighed til den 50-årige dame til Mø-koncerten, der dansede med de unge lyshårede piger, der greb hende, da hun faldt til ’Lean On’, til alle de smukke unge mennesker, der sang andenstemme til Kim Larsen-koncerten (…) Jeg har kærlighed til fædre, der prøvede at forstå døtrenes kærlighed til Shawn Mendes, og som så lidt lettede ud over, at han faktisk kunne spille guitar.” Alt sammen under den smukke overskrift: "Kronprinsen var lige så fuld som os andre, og vi greb hans brandert i vores hjerter …”
Som en lille add-on til kronprins Frederiks besøg på Smukfest kan det siges, at indslaget på dr.dk var lige ved at lægge deres servere ned. Ja, det var faktisk den mest sete enkelthistorie overhovedet på dr.dk sidste år – som man kunne læse, da mediet gjorde året op: ”471.100 unikke brugere klikkede sig ind for at se kronprinsen hjælpe med at afgøre en sangkonkurrence om, hvilken side af publikumshavet der sang bedst med på sangen 'Worst/Best Case Scenario'. Det er den mest læste på dr.dk til dato”.
Det er nok også den mest omtalte enkeltbegivenhed på Smukfest – også ved siden af brandfare, busser og Britney … Om det står til troende, vil vise sig, men Nephew sagde i øvrigt som afslutning på kronprinsens besøg hos dem, at han ville gøre mandag efter Smukfest til national helligdag, når han bliver konge. Et populært budskab, han nok skal blive holdt op på …
DÚNÉ SAGDE FARVEL I SILENDE REGNVEJR
Efter 17 år på landevejen spillede Dúné deres sidste festivalkoncert på årets Smukfest. Gruppen var første gang på Smukfest i 2004, hvor de spillede som del af festivalens Starfighters-konkurrence. Efterfølgende blev det til yderligere en række fine koncerter – og bandet blev endnu et smukt eksempel på, at man i skoven kan spille sig fra festivalens mindste scener til Bøgescenerne. Præcis som bl.a. også Nik & Jay, The Minds of 99, Turboweekend og Djämes Braun har gjort det.
KIM LARSENS SIDSTE KONCERT PÅ SMUKFEST
”Nærvær, gåsehud og lun lykke i øjenhøjde med en ’gammeldags’ herre” (Ugebladet, Skanderborg)
Det er svært at kalde det andet end uforfalsket kærlighed – det, der onsdag den 8. august 2018 strømmede fra skoven mod Kim Larsen, da han spillede sin desværre sidste koncert nogensinde på Smukfest.
Mon Britney Spears – der spillede lige bagefter Kim Larsen & Kjukken i 2018 – hørte den enorme fællessang fra skoven og lige stak hovedet ud af scenetæppet for at se, hvad det lige var, der skete dér – og så en ældre mand siddende dér på sin stol, mens hele skoven sang med på hans sange …?
Fra Skanderborg Festivalklub sender vi vores bedste tanker og hilsener til denne gudbenådede spillemand og hans familie, med tak for rigtig mange gode koncerter og oplevelser gennem årene.
Her lidt billeder fra Kim Larsens koncerter på Smukfest, hvor han første gang spillede med Bellami i 1987 og undervejs nåede rundt til både P3 Teltet, Stjernescenen og Bøgescenerne – og var en af de helt store oplevelser ved Danmarks Smukkeste Koncert i 2004, hvor han helt alene spillede skoven op med en helt fantastisk udgave af ”Midt om natten”.