Forrige 1991

1992: Nu også med prøveløsladt soulkonge

/media/5666/plakat1992.jpg
For festivalfolket er en af årets store nyheder...

... at Roskilde og Midtfyn nu lægger sig i hver sin weekend - da de to største danske festivals siden 1985 har ligget på samme tidspunkt. Danmarks Smukkeste Festival starter billetsalget i april  uden at offentliggøre et eneste navn. Til kritikerne af 91-programmet lover arrangørerne mindre af den gamle hårde rock - men slår dog fast at man fortsat agter at være en rockfestival. Ellers bliver det ikke et år med store nyskabelser, det handler mere om at forbedre pladsen som den er - med bedre toiletforhold, flere øl- og madboder og bedre lydmure mellem scenerne. Et nyt tiltag er dog inddragelsen af torsdagen som festivaldag - og her præsenterer man som noget nyt musicalen "Hair", i en udgave med The Broadway Musical Company fra New York. Der sælges 1000 partoutbilletter mere end i ´91 - i alt 9500 af slagsen, til en pris af 550 kr. stykket. Programmet offentliggøres i maj måned - med "Soulbrother #1", James Brown, som årets absolutte topnavn. Soulkongen skal på sin første verdensturne, efter prøveløsladelse fra The State Park Correctional Facility i South Carolina - hvor James Brown bl.a. stod i spidsen for gospelkoret i de indsattes kirke. (At James Brown var havnet i fængsel, skyldtes efter sigende lemfældig omgang med et haglgevær og efterfølgende flugt fra politiet, altsammen i en noget omtåget tilstand). 

I juni køber festivalforeningen en gård i Vrold, for at have et sted at opbevare de efterhånden meget store mængder af materiel man råder over - men staldene er atter tomme, da pladsen begynder at tage form i juli måned. Der er hedebølge og tørke over Danmark den sommer - og fra slutningen af juli begynder man at pumpe vand ind på festivalområdet, for at imødegå ethvert tilløb til skovbrand. Mere end 50 kubikmeter vand i timen sendes af sted fra et lånt vand-ingsanlæg - men det ender alligevel med totalt forbud mod brug af åben ild og det store afslutningsfyrværkeri bliver aflyst. Meteorologerne lover op til 30 graders varme i festivalweekenden - og til den tørst det måtte afstedkomme, ligger 45.000 liter fadøl klar i to tankvogne, hvorfra øllet sendes rundt til barerne via de underjordiske pipelines. Der ventes mere end 15.000 mennesker i skoven - der er igen totalt udsolgt - og til at sikre bedre oplevelser af musikken, på både Bøgescenerne og i RytmeHans, har man bygget en lydmur af jord, kantet med natursten. "Man kan stå på den", siger formand Mons til Horsens Folkeblad, på spørgsmålet om hvad fætteren kan bruges til resten af året… Det annoncerede medhjælperstop bliver ikke rigtigt til noget: "Vi må simpelthen tage dem ind som vi er nødt til for at få hele festivalen til at fungere, som den skal", siger en repræsentant for festivalen til Århus Stiftstidende. 

/media/5668/92_32_16-t_stortc.jpg
"The hardest working man in showbusiness": James Brown. Foto: Thomas Knoop
/media/5669/jamesbrowngaestebogbit.jpg
James Browns musikere kom jo før ham selv – og en af dem steg ud af limoen og gik direkte over til det nærmeste træ og bankede lidt på det. Og så råbte han til de andre: "Hey man – it´s for real!" De kom fra Las Vegas og troede sgu det var en kulisse vi havde bygget… Og James Browns kone blev vild med Cocio´erne – og fik et par kasser med hjem i bilen… "It´s a mans world" skrev JB i gæstebogen. Efter de havde spillet og spist og skulle til at afsted – så kom James Browns kæmpestore personlige bodyguard ind i backstagerestauranten og råbte ud i lokalet: "Where is this lady Goofy – I want to take her back and make lots of chocolate babies." Jeg nåede ham bare til navlen… Da holdet var kørt måtte vi bruge hele natten på at lede efter Fru Browns diamantørering, som hun havde tabt i skovbunden – vi fandt den nu aldrig…

Mere end 6000 mennesker er på plads da dyrehavens gamle friluftsscene, for første gang i mange mange år, har en teatergruppe på besøg. Og de får alle sammen både "Aquarius" og "Let The Sunshine In" - og et lille sus fra dengang i 60erne, da hele teaterholdet slutter første akt med at stå splitternøgne foran publikum. Det er et mere modent publikum der overværer "Hair" end dem der normalt gæster festivalen: "Vi var jo med dengang i 60erne, hvor vi unge slog i bordet og gjorde oprør, så vi er ligesom kommet for at få et nostalgisk tilbageblik", som Iris og Erik Kasper begrundede deres tilstedeværelse i Midtjyllands Avis.

"Selv om gamle Manfred Mann og jævnaldrende Gnags i aftes og nat henrykkede de tusinder på den sommervarme Skanderborg Festival, var det de unge og smukke sangerinder, der i går eftermiddags strålede under bøgene på Danmarks Smukkeste Festival. Det er pigerne Dicte W. Madsen og Thera Hoeymans, som pynter i hvert sit band, Her Personal Pain og Cut´n Move. Kometer som tilfældigvis har den verdens-berømte musik-by Århus som fast base" (Ekstra Bladet). "Otto, Otto, råbte de unge mennesker taktfast, da mister Branden-burg, 57, erobrede scenen på Danmarks Smukkeste Festival i går eftermiddag. Den gamle swinger klarede sig uimodståeligt i hård konkurrence med store navne som James Brown, Allan Olsen og TV-2" (Ekstra Bladet). "Vi hedder TV2 og det er vi stolte af, forkyndte Steffen Brandt, da det aldrende Århus-band gik på scenen. Stoltheden er velbegrundet. Bandet, som er spået en snarlig død, lever i bedste velbefindende og trives bedre end nogensinde, efter det har lagt pænheden væk og er gået over til rock og rul" (Ugebladet). "Status Quo leverede søndag aften en af festivalens bedste koncert-oplevelser, med sine evig-populære evergreens. I højeste gear fra start til slutningen på det femte ekstranummer, blev der spillet hårdtpumpet blues-rock med tre akkorder" (ukendt avis). "Fyrværkeriet, der traditionelt slutter Danmarks Smukkeste Festival, måtte vi undvære på grund af den tørre natur. Men i stedet gav en meget veloplagt Sanne Salomonsen os et sandt festfyrværkeri, som vi kunne gå hjem på" (Århus Stiftstidende). 

/media/5670/92_1_4nc.jpg
/media/5671/92_9_7a-nc.jpg
Broadway i Bøgeskoven: Hair, Thera/Cut'n Move. Foto: Nick Nielsen
/media/5672/92_42_19-tc.jpg
Lee Brillieaux/Dr. Feelgood. Foto: Thomas Knoop
"Den rødmossede gentleman sang Mad Man Blues og andre saftige numre med nerve og energi. og det er ikke fordi han lever af rugbrød og grøn salat. På scenen indtog han tre glas gin. Ufortyndet." (Jydske Vestkysten om Dr. Feelgood)

Der blev bidt negle i festivalens hovedkvarter i løbet af fredagen. En strejke blandt SAS-personalet betød at James Brown (og flere andre udenlandske kunstnere) sad fast i deres hjemlige lufthavne - uden umiddelbar udsigt til at ramme Skander-borg rettidigt. En gammel Skanderborg-dreng, chefen for Mærsk Air, Palle Witt, blev indkaldt for at finde alternative rejseruter - og lørdag aften rullede et sælsomt, men længe ventet, optog ind i bøgeskovens backstage-område. I forvejen havde James Browns orkester skiftet til hvidt galla-antræk - og kunne nu tage imod de to, ligeledes hvide, limousiner der ankom med "The Hardest Working Man In Showbusiness". I den første sad James Brown og hans kone - og, udover chaufføren, var der bare en gammeldags tørrehjelm i den anden. Hjelmen kom på plads i en til lejligheden indrettet frisørsalon, hvor James Brown efterfølgende fik parykken sat i de helt rigtige folder - og så var scenen sat til et show ud over det sædvanlige: "Den næste time bliver bøgetræerne vidne til det vel nok mest opstyltede, gennemførte, ligegyldige, overbevisende, kvalmende, fremragende og underholdende show, de nogensinde har måttet lægge blade til (…) Vi får alle klassikerne serveret med dugfrisk intensitet, og en James Brown i forrygende topform, hoppede spændstigt rundt som en anden 20-årig sexmachine" (Århus Stiftstidende). "Der var ingen tvivl. Det var historie, det var legende, og det var gudfar i en ukristeligt charmerende skikkelse" (Berlingske Tidende) - og så var der selvfølgelig også dem der fandt det både gabende kedeligt og for meget, som eks. Ugeavisen for Ribe & Omegn, der udnævnte James Brown til at være "..festivalens store skuffelse." 

Ellers en rolig weekend. For første gang i festivalens historie var der en brandbil placeret i skoven under hele arrangementet, men heldigvis kom den ikke i arbejde - og eneste uheld med ild, var et mindre bål i Gnags´ bagtæppe og lidt flammer i en træstub, ifølge Ugebladet. Heller ikke for politiet var der specielt gang i den: "Vi har ikke en skid at lave, men vi keder os i hvert fald ikke", som "Betjent Poul" udtalte til Vejle Amts Folkeblad. Og selvom musikbudgettet var steget betragteligt - fra 3,1 til 4,1 mio. kr. - var der både store smil og begejstring, da året blev gjort op på generalforsamlingen i november. Af en omsætning på mere end 14 mio., var tilbage et overskud på omkring 1,4 mio. - eller omkring 850.000 kr. efter fradrag af omkostninger til drift af festivalklubben. Og glæde i en masse andre klubber og foreninger - der var modtagere af de godt 275.000 kr., som Skanderborg Foreningen af 1987 havde kunnet uddele det forløbne år.

/media/5673/92_44_8-t_stortc.jpg
Lars H.U.G. i nærkontakt med publikum. Foto: Thomas Knoop
/media/5674/92_26_7thc.jpg
En yngre Allan Olsen. Foto: Thomas Knoop
RytmeHans
fredag
07. august
kl. 13:00
Velkommen v/ Bob & Lemmy
kl. 13:15
Papa Blues
kl. 14:45
Vinder af: >>Vi har scenen<<
kl. 16:30
Big Guitars From Memphis
kl. 18:30
Savage Rose
kl. 20:30
Nils
kl. 22:30
Christianshavns Blues Band
lørdag
08. august
kl. 13:00
Velkommen v/ Bob & Lemmy
kl. 13:15
Otto Brandenburg m. Orkester
kl. 15:00
Vinder af Dansk Gymnasierock
kl. 16:45
Michael Wiehe
kl. 18:45
Sweetharts
kl. 20:45
Shut Up And Dance
kl. 22:45
Fielfraz
søndag
09. august
kl. 13:00
Velkommen v/ Bob & Lemmy
kl. 13:15
Vinder af Dansk Rock Træf
kl. 15:00
Sticks´N Fier
kl. 16:45
Barry Cuba
kl. 18:45
Poul Krebs & The Bookhouse Boys
kl. 21:00
Big Fat Snake
Bøgescenerne
torsdag
06. august
kl. 20:00
Hair
fredag
07. august
kl. 11:15
Stan Urban
kl. 11:50
Velkommen v/ Søren Rislund
kl. 12:00
James Thomas
kl. 13:30
Her Personal Pain
kl. 15:15
Cut´N´Move
kl. 16:45
Walter Trout
kl. 18:45
Hanne Boel
kl. 21:00
Manfred Mann
kl. 23:00
Gnags
lørdag
08. august
kl. 11:00
Erling Erlang & Trio
kl. 12:10
Godmorgen v/ Søren Rislund
kl. 12:15
Allan Olsen
kl. 13:45
Merzy
kl. 15:50
Nicolei Steen
kl. 17:15
Dance Wiht A Stranger
kl. 19:00
Mick Abrahams' Blodwyn Pig
kl. 21:00
TV2
kl. 23:00
James Brown
søndag
09. august
kl. 11:00
Århus Symfoniorkester
kl. 12:10
Godmorgen v/ Søren Rislund
kl. 12:15
Kim Larsen
kl. 13:35
Michael Learns To Rock
kl. 15:00
Dr.Feelgood
kl. 16:45
John & Åge
kl. 17:45
Lars H.U.G.
kl. 19:30
Status Quo
kl. 21:30
Sanne Salomonsen
Helt GAK

Et af de hold på festivalen der har lavet flest practical jokes – det er GAK Komfurservice. Et år påstod de at de havde fyldt en kummefryser op med konfiskerede dåseøl, som de ville servere i anledning af en medarbejders jubilæum. Da han så kom derned og skulle åbne dybfryseren – sprang der en tyrkisk mavedanserinde op i stedet og han fik en Kalapøjser (rør med ballon i enden, opfundet af Monrad & Rislund, red.) stukket i hånden, som han så kunne dirigere hende med. Et andet år havde de begravet en række Lambruscoflasker inde på selve festpladsen – og da der var allerflest publikummer, kom de så gående med sådan en y-formet kæp, som de påstod de kunne finde vand med. Og det ku publikum jo se ved selvsyn, da de hen af vejen fandt alle de her flasker med Lambrusco… Det var også GAK der fyldte en kummefryser med heliumfyldte-balloner – og kørte den ind midt i publikum. Der stod den længe uden at nogen turde åbne den. Da en publikummer endelig tog mod til sig, blev han noget forbavset over at se en masse farvestrålende balloner stige op mod himlen…

/media/5496/gak-torbenkjaersgaard_aasc-beskaaret.jpg
Foto: Torben Kjærsgaard/Århus Stiftstidende