Forrige 1999

2000: Hænderne på ryggen, lidt ned i knæ nakken tilbage, syng...

/media/5749/plakat2000.jpg
I februar kan tv-seerne se...

... hvad Søs Egelind og Kirsten Lehfeldt fik ud af deres ophold på festivalen i 1999, hvor de lavede to afsnit af deres tv-serie "Kongeriget". Blandt de typer de havde med sig ind i bøgeskoven var både Dichael, Moster Elly og roadien Røv - og selvfølgelig sladdertanten med den sønderjydske accent, Gunhild Friske, der bl.a. fik stillet Kasper Eistrup det eksistentielle jule-spørgsmål: "Foretrækker de and eller gås, Hr. Kashmir." Århus Stiftstidende fortæller om million-investering i forbedringer på den kommende festival. To helt nykonstruerede Bøgescener vil møde gæsterne og musikerne på den kommende festival. De nye scener vil være lidt bredere og lidt højere - og ikke mindst langt bedre gearet til den mængde af lysudstyr, som nutidens rockbands rejser rundt med. Med etableringen af dem, har festivalen til gengæld mistet et af sine markante vartegn - det lindetræ der i årevis har stået på den venstre scene (og som i den grad har irriteret/forundret mange musikere og teknikere). I marts hyres kokken Søren Gerricke som konsulent på festivalmaden - og det offentliggøres at amerikanske Beck er årets hovednavn. Sidste års initiativ med at lave PR på Strøget i København bliver nu fulgt op af et veritabelt roadshow, der stopper i 13 byer over hele landet. Her vil et hold af medhjælpere gøre opmærksom på Danmarks Smukkeste Festival - dels fra den festival-dekorerede campingvogn man opstiller i byernes centrum og dels via aftenbesøg på de lokale caféer og diskoteker, hvor der vil være konkurrencer om festivalbilletter. 

Det er den forfærdelige sommer hvor 9 unge døde foran Canopy-scenen i Roskilde, under en koncert med Pearl Jam - og den tragiske ulykke ryster naturligvis også alle der er impliceret i Danmarks Smukkeste Festival. Inden man laver nye sikkerhedstiltag i Skanderborg, afventer man her en rapport fra politiet - men festivalklubbens formand, Kirsten Hansen, kan dog fortælle om en væsentlig procedure-forskel mellem Roskilde og Skanderborg, da hun i juli interviewes af Horsens Folkeblad: "Som en ekstra sikkerhed og for at begrænse kommandovejene, så er hele festival-ledelsen, der konstant er tilstede under koncerterne, udstyret med blå skilte, som betyder at vi kan tilsidesætte alle regler og for eksempel stoppe musikken uden først af spørge bandets manager." Et af de bands der nægter at spille i Roskilde efter ulykken er engelske Oasis, der til gengæld melder sig klar til at give koncert i Skanderborg, hvor man netop har fået afbud fra The Cranberries. Oasis er klart et af de største navne der nogensinde har gæstet festivalen - og sælger de ikke ligeså mange plader som tidligere, er deres live-popularitet uanfægtet og i begyndelsen af juli spiller de foran 55.000 tilskuere, på Murrayfield Stadium i Edinburgh. Den 6. juli er det præcist 20 år siden der første gang var festival i Dyrehaven - og alle bestyrelsesmedlemmer gennem tiden, inviteres til jubilæumsfrokost i skoven. I løbet af året dør tre af festivalens mangeårige venner, medarbejdere og støtter: Helge Rix, formand for stakitstaben. Jørgen Winther, tidligere formand for Ram Jam og den legendariske Thor Villi, der igennem 19 år har stået for leveringen af øl. 

De kreative hoveder har igen været i gang for at skabe nye barer - og et nyt vandhul er skabt over den populære tv-reklame for Q8 benzin (KU8-baren skiftede senere navn til Walther Supertanker). Man har simpelthen bygget en tankstation i skoven, komplet med egen bil-vask - og fra hanerne er det planen at servere drinks som "Sprinkler-væske", "Bamsevæske" og "Mixed Fuel". Sandsynligvis et initiativ der falder godt i tråd med den måde BTs udsendte ynder at gå til festival på, skal man tro årets foromtale: "Lad os bare se det i øjnene - så rødsprængte de end måtte være: de fleste af os kommer altså - til flere af mine kollegers evige fortrydelse - ikke nødvendigvis til festival for at blive opdraget i musik, vi bør kunne lide. Næ, en gang imellem kan det være ganske tilfredsstillende at tage på en festival vel vidende, at man ikke skal forholde sig til andet end hvilket band, der er bedst at kyle kolde i kloakken til på ethvert givet tidspunkt. Fordi man nu tilfældigvis synes det er fedt, det band der."

Med Oasis på plakaten er der ikke bare ud-solgt til årets festival - der er hamrende bankende udsolgt og der har nærmest været telefonstorm på festivalkontoret i flere dage, da festen starter den 10. august. Så med ca. 19.000 betalende gæster om dagen, med musikere, gæster, branche- og pressefolk og ikke mindst de 5610 medhjælpere der er på plads i løbet af weekenden, sniger menneskemængden i skoven sig op omkring de 30.000. Men det foregår i nogenlunde ro og orden - selvom der nærmest er trafikalt anarki og parkeringskaos i Skanderborg i weekenden og selvom der er problemer med at skaffe plads til alle teltene. Vagtpersonalet går i forhøjet beredskab lørdag aften, da en Oasis fan-side på internettet, har opfordret fans til at storme hegnet omkring festivalen, for på den måde at tiltvinge sig adgang til koncerten. Antallet af vagtfolk ved hegnet bliver flerdoblet - skulle nogen forsøge at forcere det to meter høje trådhegn af stål, men det viser sig heldigvis at være falsk alarm. Længe efter festivalen er slut, afsiges der et par domme med forbindelse til weekenden i august: en ung mand får 10 dagbøder af 300,- kr. - for dels at have stjålet 10 endages-armbånd og dels at have været i besiddelse af tre gram hash ved anholdelsen. En anden får 60 dages fængsel ved byretten i Skanderborg - for at have provokeret en række gæster, hvilket til sidst resulterede i at den 23-årige skubbede til én person som fik hjernerystelse og gav en anden en knytnæve i ansigtet. Den 23-årige havde året før fået en dom på 40 dages fængsel, for et andet tilfælde af vold. (Horsens Folkeblad).

/media/5750/annelis1bc.jpg
/media/5751/roev-3bc.jpg
/media/5752/gunhild1bc.jpg
/media/5753/prebenkfbc.jpg
Kongeriet på festival. Foto: Paseofilm

BT

Hvis rocken er død, festen forbi og selve begrebet "rockfestival" noget, der hørte til i det århundrede, vi forlod for en otte måneders tid siden, så er der altså nogen der har glemt at overbringe den oplysning til såvel arrangører som publikum på Danmarks Smukkeste festival, som er dette bøgeskovens bedste boogiebals officielle navn.

/media/5754/lovesho1c.jpg
Jens Unmack/Love Shop. Foto: Martin Ballund

Og ellers spiller musikken - og blandt de mange gæster er også en flok, primært mænd, udstyret med blok og pen, sendt ud på mission for at vurdere musikkens kvaliteter: " …så er der altså en grund til, at den britiske veteran heavyrockgruppe Uriah Heep aldrig blev så store som deres samtidige i Black Sabbath, Led Zeppelin og Deep Purple. De har ganske enkelt ikke det samme format" (BT). "...den tætte, lidt  klubagtige atmosfære passede perfekt til Loveshop, der blev ledt veloplagt an af frontmand Jens Unmack og en Hilmer Hassig-guitar, der sang så råt og rivende, at det gjorde ondt langt ind i kroppen - på den gode måde" (Århus Stiftstidende). "…der var ikke ret mange afbræk på den kurs mod klasse som Rickie Lee Jones og band satte i aftes. Det var en smuk oplevelse med en dejlig sangerinde. Længere er den ikke" (BT). "Brand New Heavies leverede en musikoplevelse af de sjældne" (Jydske Vestkysten). "Rundtosset og med musikken fra alverdens pladesamling snurrende i kroppen var det punktum, slut, finale på en skarpt skåret festivalkoncert, som endnu en gang understregede Becks mægtige musikalitet" (Berlingske Tidende). "Koncerten blev åbnet med "Go Let It Out" (...) og blev fulgt op af "Who Feels Love" og "Shaker Maker". Dermed var der taget hul på 70 minutters opvisning i, hvordan man som rockidol skaber sig uden stort set at røre en finger og samtidig synge rocksange så overbevisende, så det ligner det rene blær. Hænderne på ryggen, lidt ned i knæ, nakken lidt tilbage, syng" (Jyllands Posten om Oasis). "T. Rex på lit de parade" (Overskrift i Dagbladet Djursland). "…det, Skanderborg Festivalen kan og lykkedes så godt med i år. Nemlig at give os alle en god oplevelse at tære på i de kolde vintermåneder. Uanset alder og næsten uanset musiksmag. Fra Oasis til Kelly Family og fra Bad Religion til Johnny Reimar. Der var noget for enhver smag, og der var ikke mange skæverter undervejs" (Jydske Vestkysten). 

Og der var naturligvis også nogen der mente det modsatte. Havde dårlige oplevelser med dem andre gav alle tænkelige stjerner - og oplevede stjernesuset hos de musikere der end ikke blev anmeldt. Sådan er det hvert år - men 2000-udgaven af Danmarks Smukkeste Festival var alligevel noget særligt. Med Beck der kravlede op i træet på scenen - og leverede en fest der ramte selv den yderste række af publikum. Med Oasis - hvis koncert stadig er en af de mest omdiskuterede i festivalens historie: var det fantastisk eller jævnt hen kedeligt - der uanset den musikalske kvalitet af deres optræden, i den grad kastede stjernestøv over skoven. Og med kombinationen af Beck og Oasis som billede på en festival i stadig udvikling. Ikke bare musikalsk - også i den grad som en på opleveren for det evigt myldrende publikum, konstant på vej fra den ene ende af skoven til den anden, for lige at se hvilke oplevelser og overraskelser der gemmer sig bag næste bakke eller træ. "Alt klappede - også publikum", som de skrev i Ugebladet (brugt før – men altid god!) Ifølge formandens beretning til generalforsamlingen, nærmest en fantastisk festival. Det havde været den med flest mennesker nogensinde, med den bedste omsætning og med de bedste bands. Kun på to områder gik det ikke så godt - og ordet "kaos" var den bedste beskrivelse af problemerne på camping- og parkeringsområdet. Der var overskud på godt 2,5 mio. - ud af en omsætning på næsten 31 mio. kr. Ovenikøbet i et år hvor der blev brugt mange penge på investeringer og godt 2 mio. mere på musikken end året før. At festivalen var udsolgt på forhånd betød en besparelse på mere end 300.000 kr. på markedsføringsbudgettet - til gengæld røg udgifterne til musik i vejret og landede lige under 9 mio. kr. Der var meget stor tilfredshed på generalforsamlingen - og som der stod i referatet i Horsens Folke-blad: "Uden et eneste spørgsmål til bestyrelsen tog det således kun godt 40 minutter at godkende regnskab og beretning og genvælge hele bestyrelsen." Og efter et godt år var der også plads til at kaste lidt penge efter kulturlivet i Skanderborg - 

nærmere bestemt 250.000 kr. Et af de steder pengene skulle gøre gavn, var hos byens unge talenter - der nu selv kunne få mulighed for at være med til at lave et par gode øvelokaler i festivalforeningens hovedkvarter på FØLA. "Skrappe Krav til festivaler" stod der i en artikel i Jyllands Posten, lige før jul. Det handlede om konklusionen fra det udvalg regeringen nedsatte efter ulykken på Roskilde Festival: "Rapporten bekræfter os i den indsats, vi allerede har gjort for at øge sikkerheden i forbindelse med næste års festival", hed det fra festivalklubbens formand. Her var der umiddelbart efter årets festival blevet nedsat en række arbejdsgrupper, der hver især skulle komme med forslag til forbedringer af sikkerheden: "Vi er lige nu i gang med at få tilbagemeldinger fra grupperne, og de vil i februar blive gennemgået med politi- og brandmyndighederne.

/media/5760/oasis_3cbeskaaret.jpg
Liam Gallagher/Oasis. Foto: Martin Ballund
/media/5758/ny-beckc.jpg
/media/5761/dobopd_daneeising2c.jpg
Foto: Dan Ejsing
RytmeHans
torsdag
10. august
kl. 15:00
Pladsen åbner
kl. 16:45
Velkommen
kl. 17:00
Le Freak
kl. 19:00
Hampenberg
kl. 20:30
Funkstar De Luxe
kl. 22:00
Humleridderne
kl. 23:45
Eiffel 65
fredag
11. august
kl. 10:00
Pladsen åbner
kl. 11:15
God`s Comic
kl. 12:50
Go´morgen
kl. 13:00
Under Byen
kl. 15:00
Monrad & Rislund
kl. 17:00
Love Shop
kl. 19:00
Michael Learns To Rock
kl. 21:00
Shotgun Wedding
kl. 23:00
Peter Belli & Rivalerne
lørdag
12. august
kl. 10:00
Pladsen åbner
kl. 11:15
Cecilie Norby
kl. 13:05
Go´morgen
kl. 13:15
Junior
kl. 15:00
Souvenirs
kl. 16:45
The Powls
kl. 18:15
Johnny Reimar
kl. 19:30
Baal
kl. 21:30
Inside the whale
kl. 23:30
Bamses Venner
søndag
13. august
kl. 10:00
Pladsen åbner
kl. 11:40
Go´morgen
kl. 11:50
Savage Affair
kl. 13:45
Killer Queen
kl. 15:30
ETA
kl. 19:15
Anne Linnet og Marquis de sade
kl. 21:15
Kashmir
Ram Jam
lørdag
01. januar
kl. 00:00
MP & the Hollywoods
kl. 00:00
Pale
torsdag
10. august
kl. 14:00
Scenen åbner
kl. 18:00
Latin dance band
kl. 20:00
Ed Jones J.W. minde jam
kl. 22:00
Vindernavn
kl. 23:00
Luc Brothers
kl. 00:00
Natjam ved Mark Lind
fredag
11. august
kl. 14:00
Scenen åbner
kl. 17:00
No Probs. (rock)
kl. 19:00
Blues imod aktivering
kl. 20:00
Caribbean Jam
kl. 00:00
Natjam
lørdag
12. august
kl. 14:00
Scenen åbner
kl. 15:00
Ole Brockmans børn
kl. 16:00
Center for rytmisk musik
kl. 18:00
Kongehuset
kl. 22:00
Pale
kl. 00:00
Natjam
søndag
13. august
kl. 14:00
Scenen åbner
kl. 16:00
Bibi W. og Maria jam.
kl. 20:00
Beatlesjam
kl. 22:00
M.P. and the Hollywoods
kl. 23:00
Hakims Ram Jam partyband
kl. 00:00
Natjam
Voice Party Train
torsdag
10. august
kl. 16:00
DjJubes Ranola (UK)
kl. 18:00
Dj Bach/Lundgreen
kl. 22:00
Dj Mads Palomas
kl. 23:30
Dj Toni Manic
kl. 01:00
Dj Micheal Parsberg
kl. 02:30
Dj Reinholdt
fredag
11. august
kl. 12:00
Dj Rienholdt/Krause
kl. 14:00
Dj Ned Flanders
kl. 16:00
Dj Rune Cosmic
kl. 18:00
Static & TalkBack
kl. 19:00
Nappion
kl. 19:10
Rent Mel I Posen
kl. 19:40
Static & TalkBack
kl. 20:00
Kælder Squad
kl. 20:30
Open Microphone
kl. 21:00
Dj Zak Frost (UK)
kl. 22:00
Dj Rasmus Schack
kl. 23:30
Puddu Varano
kl. 01:00
Dj Richie Hawtin (CAN)
lørdag
12. august
kl. 12:00
Dj Hans Jürgensen
kl. 14:00
Dj Otto Palindrom
kl. 15:00
Virvar Deluxe
kl. 18:00
Cph. Scratch Masters
kl. 19:00
Nappion
kl. 19:10
Klart Dér
kl. 19:40
Cph. Scratch Masters
kl. 20:00
L.O.C. & Dj Rescue
kl. 20:30
Open Microphone
kl. 21:00
Dj Domino vs. Dj Cementery
kl. 22:00
Dj Thomas Madvig
kl. 00:00
Humate (D)
kl. 01:00
The Future Vision Project
kl. 02:00
Dj Thomas Schumacher
søndag
13. august
kl. 00:00
Scenen er lukket
Annis Café
torsdag
10. august
kl. 18:05
Duoen To
kl. 19:50
Klassens Tykke Dreng
kl. 22:05
Disco-Dasco -70’er aften
fredag
11. august
kl. 14:00
Vocapella
kl. 16:00
Nanna
kl. 18:15
Papkasseshow
kl. 20:00
Salsa work shop
kl. 21:00
Innovacion Latina
lørdag
12. august
kl. 13:00
Den Kummerlige Trio
kl. 15:00
Papkasseshow
kl. 17:00
Tobias Trier
kl. 20:00
Salsa work shop
kl. 21:00
Salsa band
søndag
13. august
kl. 13:00
Turéll Sprogshow
kl. 15:00
Bramsen & Svarrer
kl. 17:00
Polkageist
kl. 19:15
SPJustFrost
Gøglerscenen
torsdag
10. august
kl. 00:00
Scenen åbner
fredag
11. august
kl. 00:00
Scenen åbner
lørdag
12. august
kl. 00:00
Scenen åbner
søndag
13. august
kl. 00:00
Scenen åbner
Bøgescenerne
torsdag
10. august
kl. 15:00
Pladsen åbner
kl. 15:30
Abdulla S
kl. 16:30
Velkommen
kl. 16:40
Uriah Heep
kl. 18:50
Rickie Lee Jones
kl. 20:35
Poul Krebs
kl. 23:00
Status Quo
fredag
11. august
kl. 00:00
Erling Erlang & Trio
kl. 10:00
Pladsen åbner
kl. 10:55
Kaare Norge
kl. 12:30
Go´morgen
kl. 12:45
Johnny Madsen
kl. 14:45
Laid Back
kl. 16:45
Mek Pek Party Band
kl. 19:00
Bad Religion
kl. 21:00
Brand New Heavies
kl. 23:15
Beck
lørdag
12. august
kl. 10:00
Pladsen åbner
kl. 10:45
Creamy
kl. 11:45
Go´morgen
kl. 11:50
World of Wonders
kl. 13:45
Superheroes
kl. 17:45
Marie Frank
kl. 19:45
Run Rig
kl. 22:00
Reef
kl. 00:00
<b>Oasis</b>
søndag
13. august
kl. 10:00
Pladsen åbner
kl. 10:30
Århus Symfoniorkester
kl. 11:40
Go´morgen
kl. 11:45
Sebastian Band
kl. 13:45
Big Fat Snake
kl. 15:45
Kelly Family
kl. 17:45
Gnags
kl. 20:00
Bloodhound Gang
kl. 22:15
D-A-D