Forrige 1996

1997: Tilbage til FØLA – og på vej ud i landet

/media/5715/plakat1997.jpg
"Et enigt plan- og teknikudvalg indstiller nu til byrådet...

... at Skanderborg Festivalklub får en fem-årig tilladelse til at holde festival i Dyrehaven, på samme niveau som i 1996", skriver Horsens Folkeblad i januar. Der er dog stor intern uenighed i byrådet - ikke mindst er mange stærkt utilfredse med at festivalen dermed får lov til at afspærre Søbadet og nu kan afskære den almindelige Skanderborgenser fra en badetur. Debatten udvikler sig heftigt: "Lad det blive ved med at hedde "Danmarks Smukkeste Festival" – lad det ikke blive "Danmarks grådigste festival", siger et radikalt byrådsmedlem, der er stærkt imod tilladelsen og i stedet opfordrer festivalen til at skænke en million kroner til et kulturhus i byen. Skanderborgs borgmester, Aleksander Aagaard, maner til besindighed - og i sit svar til de utilfredse byrådsmedlemmer, giver han festivalen det hidtil smukkeste skudsmål fra officielt hold: "…det var, såvidt jeg har hørt, ikke ligefrem byrådets initiativlyst, der drev festivalen frem til det, den er i dag. Borgerne skal også være her og vi skal varetage hensynet til Dyrehaven - men vi skal ikke blande os i driften af festivalen. Vi er stolte af den - og den markedsføring, den giver byen, kan vi ikke købe os til" (Horsens Folkeblad). Det ender med lidt af en underhåndsaftale, hvor festivalen accepterer, at borgere der kommer i badetøj og med håndklæde, kan få fri adgang til Søbadet! I februar åbner Danmarks Smukkeste Festival første udgave af hjemmesiden www.smukfest.dk - og i marts udkommer Walther Nyt i stærkt ændret skikkelse, med nyt design og fire-farvet og glittet tryk, frem for den vanlige og lidt kedelige sort/hvide udgave. Redaktøren håber bladet fremover vil blive brugt flittigt af klubbens medlemmer, så den interne diskussion om hvad festivalen skal, kan og vil, føres i medlemsbladets spalter frem for i de lokale medier. Også i marts løftes sløret for en række af navnene på årets musikprogram - med den gamle og tidløse blues-mester, B.B. King, som et af de smukkeste. Forholdene på Slotsholmen er efterhånden blevet noget små for den evigt ekspanderende festivalklub - og i maj måned køber man ØLA på Birkevej. Der er noget symbolsk i at festivalklubben her erhverver rammen om sin første store succes - den gamle dyre-auktion, der i februar ´81 blev lånt til koncerten med Gnags. Selve grunden er på 20.000 kvadratmeter - og på den findes der ca. 3500 kvadratmeter med plads til opbevaring og 400 kvadratmeter med administration og kantine. Købesum: 2.448.000 kr.  

En ny skattesag har været under opsejling - men går i sig selv da festivalklubben i juni modtager et brev fra Told & Skat i Horsens, der meddeler at man har opgivet at ligne de ydelser medhjælperne får (entre og fortæring), da beløbet anses som værende under bagatelgrænsen. Også i juni sættes Slotsholmen til salg - for højeste acceptable bud over kontant 2,5 mio. kr. 

Billetsalget til årets festival går ikke helt så strygende som normalt - og i begyndelsen af juli er marketingsbudgettet allerede opbrugt. Som noget nyt indsættes et arbejdshold, der i den kommende tid sendes rundt til andre store arrangementer, for dér at gøre reklame for festivalen i Skanderborg. For at bedre festivalklubbens økonomi, har bestyrelsen arbejdet med mange forslag - et meget ambitiøst projekt offentliggøres i juli: man vil simpelthen "eksportere" know how og udstyr til andre danske byer, der kunne tænke sig at få deres egen festival: "Vi ser muligheder for at lave en god forretning andre steder, og er desuden sultne efter nye udfordringer" siger en af projektmagerne til Midtjyllands Avis - "Vi vil bl.a. gerne udnytte vores festivalgrej for seks mio. kr. i en større del af året." Man har henvendt sig til 13 danske byer - og har inviteret borgmestre og andre ansvarlige til årets festival, så de ved selvsyn kan opleve hvad det er de kan i Skanderborg. Håbet er så at en eller to byer vil lægge rammer og økonomi til - og have folkene fra Danmarks Smukkeste Festival som medarrangører af et arrangement i 1998. 

"Der er sgu godt nok mange myg nu", siger en af de pladsansvarlige til Horsens Folkeblad, op til åbningen af den 18. festival: "Det hører dog op, den dag lydfolkene begynder at prøve anlægget af. Der går ikke lang tid, før alle myggene er forduftet over alle bjerge. De kan ikke li´ rockmusik." Det er lykkedes at få alle billetter solgt da festivalen åbner den 8. august – men det har kostet og markedsføringsbudgettet er kraftigt overskredet, da de mange gæster, musikere og medhjælpere indfinder sig i Dyrehaven. På plads er også Hjemmeværnets Politikompagni fra Skanderborg, der sørger for ro og orden på gaderne - og lægger i alt 7000 arbejdstimer i festivalen. "En god lejlighed til at se, at kompagniet fungerer, og at alle de små hjul drejer sammen om en fælles opgave", siger kompagnichef Palle Vestmark til Midtjyllands Avis. Bag navnet The Snowmen gemmer sig The Sandmen, genopstået for en enkelt koncert - mens øjeblikkets helt store navn er Aqua, der på dette tidspunkt har solgt mere end 300.000 plader i Danmark og nu spiller deres sidste koncert i hjemlandet, før turen går ud i verden. Villa Walther - det gamle klubhus på Slotsholmen - bliver solgt i juli måned, for den pæne sum af 2,7 mio. kr., omtrent 1 mio. kr. mere end klubben betalte for villaen tilbage i 1988. 

For første gang nogensinde har pladsen stået klar siden tirsdag. 114 formænd er hver ansvarlig for deres eget område - og hovedopgaven er så at have alt planlagt, så enhver ved hvad de skal gøre hvornår. Klaus Kaan fra Århus er hjælper for 7. år i træk: "Men det er 13. år jeg er her. Jeg er kommet her, siden jeg var lille, og min mor tog mig med. Jeg har prøvet lidt af hvert. I år arbejder jeg med udsmykning og opsætning af Anni´s Café, og jeg kan ikke forestille mig ikke at være med. Det er blevet en tradition, som jeg ikke kan undvære", fortæller Klaus Kaan, der skønner, at han har brugt 60 timer som frivillig i år" (Politiken). 

"Hva så Skanderborg. Er I der? Er der noget fisse under 14 år? Nu er det jo kopier det handler om i dag, så det var en kopi på Dan Rachlin." Casper Christensen og Jan Gintberg er konferenciers på årets "kopistival" og tager temaet helt alvorligt: "Hvis I bliver væk, er det noget lort, for vi har kun kopi-efterlysninger. "Magda er blevet væk" er f.eks. en kopi fra bøssefestivalen i 1951" (alt sammen ifølge Ekstra Bladet). "Homo Partycus er sluppet løs" (Jyllands Posten). "Fredag aftens clou var den tilsyneladende uforgængelige Sanne Salomonsen, som leverede et energishow, der næsten ingen ende fik lov at tage" (Jyske Vestkysten). "Med et otte mand stort orkester i ryggen gav en af bluesmusikkens fineste ambassadører publikum en opvisning, der overbeviste dem om, at så længe der er liv i B.B. King er der liv i bluesmusikken" (Århus Stiftstidende). "Musikalsk var årets festival uden svinkeærinder. Højdepunkterne var afgjort B.B. King søndag samt The Sandmen og C.V. Jørgensen lørdag aften" (Fredericia Dagblad). "Skanderborg Festival sluttede med det forventede brag fra årets hovednavn Simple Minds (…) Therapy? Erkendte også selv deres fiasko og undlod helt at give ekstranumre" (Midtjyllands Avis). "Blue Oyster Cult, der har små 30(!) år på bagen spillede i et tempo og med en begejstring, så man skulle tro at bandet netop var dannet" (Jyllands Posten).  

/media/5716/aqua1.jpg
/media/5717/aqua2.jpg
/media/5718/aqua3.jpg

"BB King havde to enorme trommeslagere. Virkelig respektindgydende. Alle var bange for dem - og på et tidspunkt så pegede den ene af dem på mig med sin tromme-stik og signalerede at jeg skulle komme over til ham. Jeg turde jo ikke andet - og så pegede han på en monitormand der stod et stykke væk og råbte ind i mit øre: Get me those fucking sunglasses! De spillede nærmest en time over tiden - men der var sgu ingen der turde stoppe dem."

/media/5719/poul-bank-sbandc.jpg
Rislund og Hugo Andersen. Foto: Ib Sørensen
/media/5720/sannec.jpg
/media/5721/aqualene_nielsjuulandersec.jpg
To generationer spiller ud: Sanne Salomonsen / Aqua-Lene i levende live. Foto: Ib Sørensen/Niels Juul Andersen

Ti danske borgmestre samt en række kommunaldirektører og tekniske direktører, fra i alt 16 danske kommuner, besøger festivalen om søndagen - alt sammen med henblik på at snakke nærmere om eventuelt selv at være festivalværter i 1998. I september drager formand Bertholdt ud på roadshow med fortællingen om Danmarks Smukkeste Festival - og for at lodde stemning og se på egnede steder i de interesserede byer. I slutningen af oktober vælger festivalen fire byer og arrangementer de gerne vil gå videre med: Århus, hvor målet er Danmarks største techno og dance-festival i et kæmpetelt med plads til 10.000 tilskuere - tidspunkt festugen ´98 i september. Hirtshals - en videreudvikling af Hirtshals Maritime Festuge til en dansk-norsk musik-begivenhed med arbejdstitlen Skagerrak Festival. Jels - hvor det lokale friluftssteater sandsynligvis skal danne rammen om Balhalla Festival i maj ´98 - og endelig Nyborg, hvor havneanlægget måske kan danne ramme om den første Storebælts Festival. 

I begyndelsen af december står det ombyggede ØLA klar til indvielse. Stedet er nu omdøbt til FØLA (Festival Økonomi Ledelse og Administration) - og blandt de allerførste brugere er de lokale skatere, der får lov til at bruge hallerne som ramme om deres hobby. Generalforsamlingen, senere i december, gennemføres på bare tre kvarter og er den roligste i årevis. Kassereren kan berette at omsætningen på årets festival sneg sig op på 27,5 mio. kr. - heraf 9,2 mio. i entreindtægt og 12,7 mio. fra salg i boderne. Musikken kostede 6,4 mio., der blev betalt 203.500 i skat og 5,7 mio. i moms - mens udgifterne til reklame og markedsføring blev fordoblet til 1,2 mio. kr. Moderselskabet - Skanderborg Foreningen - har deres sædvanligt korte generalforsamling (det varer som regel 15 minutter at overstå dagsordenen) i slutningen af december. Her er der ikke det store at berette - ingen særlige indtægter udover en del af kontingentet fra festivalklubbens medlemmer, der automatisk også er medlemmer her. Fra formuen kunne der i det forgangne år uddeles 217.000 kr. til kulturelle formål, hvad blandt andet de lokale Danmarks Yngste Festival og Sølund Festival har nydt godt af. Hen imod slutningen af året smides Danmarks Smukkeste Festival ud af det festivalsamarbejde de i sin tid selv grundlagde. Konkurrenterne ser ikke med milde øjne på Skanderborgs forsøg på at eksportere ideen - og på et møde i Tønder, blev DSF-folkene bedt om at gå udenfor, mens de andre (Roskilde, Midtfyn, Tønder, Skagen og Langeland) stemte om deres eksklusion. "Vi fordrev ventetiden på det værtshus som den momsfritagne Tønder Festival driver!!!", siger tre af de ledende Skanderborg folk til Århus Stiftstidende, i en artikel der primært handler om hvordan de ser på festivalens fremtid. Om hvordan nederlaget i momssagen nærmest har givet foreningen en ny energi at køre på - og hvordan de nye tider har fået bestyrelsen til at finde løsningen i kreative tiltag, bl.a. franchise-modellen med de nye festivals. Og selvom der stadig er medlemmer af klubben der ønsker sig tilbage til dengang der var meget færre gæster - så er det på ingen måde en vej den nuværende ledelse og bestyrelse ønsker at gå: "Følger vi dem, ender det med, at vi står og sælger øl på en umalet spånplade. Det får de os aldrig til!" 

Der var en manager der insisterede på at hans orkester skulle have titusind for at spille, selvom vi kun ville gi otte. Det endte med at han så sagde: Gi os nu de titusind, de to tusind er jo bare pebernødder for jer. Da vi så afregnede fik de otte tusind kroner og to tusind pebernødder. Næste år sagde han så: du skal ikke tage røven på mig igen, det skal bare være cool cash. Og så støbte vi hele hono-raret, i mønter, ind i en isblok. Det tog os 14 dage at få lavet den isblok...
/media/5722/2-0ac.jpg
Foto: NTU
/media/5723/bartender_nielsjuulc.jpg
Bare en bartender i baren. Foto: Niels Juul Andersen
/media/5724/lisc.jpg
Lis Sørensen nyder cigaren efter veloverstået koncert. Foto: Ib Sørensen
RytmeHans
fredag
08. august
kl. 11:30
Vinder af: >>Vi har scenen<<
kl. 13:00
Velkommen v/ Jacob Haugaard
kl. 13:15
Souvenirs
kl. 15:15
Bamses Venner
kl. 17:15
Bitch Boys
kl. 19:15
Momb
kl. 21:15
The Big Geraniums
kl. 23:15
Sanne Salomonsen
lørdag
09. august
kl. 11:30
Hallå Då
kl. 13:00
Go`Morgen v/ Jacob Haugaard
kl. 13:15
Ann-Louise
kl. 15:15
King Cauliflower Boogie Band
kl. 17:15
Cæcilie Norby
kl. 19:15
The Snowmen
kl. 21:15
Mick Taylor´S All Star Blues Band
kl. 23:15
CV Jørgensen
søndag
10. august
kl. 12:00
The Powls
kl. 13:50
Godmorgen v/ Søren Rislund
kl. 14:00
Paul Banks & Musikorkæsteret
kl. 16:00
Ibens
kl. 18:00
Fielfraz
kl. 20:00
Lis Sørensen
kl. 22:00
Led Zeppelin Jam
Bøgescenerne
torsdag
07. august
kl. 00:00
Oasis v/ No Way Sis
kl. 00:00
U2 v/ Die Herren
kl. 00:00
Rolling Stones v/ Rollin' S.T.O.N.E.S.
kl. 00:00
Police v/ Roxanne
kl. 00:00
AC/DC v/ Dirty Deeds
kl. 00:00
Grease v/ Grease Show
kl. 00:00
Gasoline v/ Peter & De Andre Kopier
fredag
08. august
kl. 11:00
My First Valentine
kl. 12:00
Velkommen v/ Rislund & Megabody
kl. 12:25
Allan Olsen
kl. 14:15
Shu-Bi-Dua
kl. 16:00
T´Pau (Dk)
kl. 17:45
Big Fat Snake
kl. 19:30
Mezzoforte
kl. 21:15
Østkyst Hustlers
kl. 23:15
Status Quo
lørdag
09. august
kl. 10:45
Erling Erlang & Trio
kl. 11:45
Go’morn v/ Rislund & Megabody
kl. 12:00
Flow
kl. 13:30
Fools Garden
kl. 15:15
Steiger
kl. 16:45
Danseorkestret
kl. 18:30
Johnny Madsen Band
kl. 20:15
Aqua
kl. 21:45
Psyched Up Janis
kl. 23:15
Therapy
søndag
10. august
kl. 10:45
Århus Symfoniorkester
kl. 12:00
Go'middag v/ Jacob haugaard
kl. 12:15
Bb King
kl. 14:00
Danser med Drenge
kl. 15:45
Blue Oyster Cult
kl. 17:45
Kool And The Gang
kl. 20:00
Lars Lilholt Band
kl. 22:15
Simple Minds