Forrige 1993

1994: En lille prut i dansk kulturliv og Skanderborg som Årets By

/media/5682/plakat1994.jpg
Publikum kan i januar genopleve...

... "En Latterlig Torsdag" i tre programmer på TV2 – og i samme måned fortæller festivalen at der er afsat mere end 4 mio. kr. til indkøb af musik til årets festival – den 15. af slagsen. Jubilæet skal fejres med maner – og de musikansvarlige har lyttet lidt til det foregående års kritik: "...vi syntes også selv, at vi måske nok var lidt for nostalgiske. Vi satser derfor på at skaffe et lidt mere moderne program i 1994" (Horsens Folkeblad).  I februar sender FestiWalthers Venner deres første prisliste ud – og blandt slagtilbuddene er: askebægre 50 øre, heli-kopter til "dagspris", dykpumpe til 90 kr. om dagen og mobil-hegn, 3,5 meter lange og 2 meter høje, går for 10,50 pr. element. Ellers skal man bare ringe, skulle man stå og mangle ting som fadølsanlæg, brand- og afmærkningsmateriel, sceneoverdækning, komfurer, isterningmaskiner, kabler og lyskæder, en trillebør eller en sækkevogn. 

 

I april udnævnes Skanderborg til "Årets By" – og i maj afholdes der stor byfest i samme anledning. Til stede er bl.a. borgmester Aleksander Aagaard, indenrigsminister Birte Weiss og redaktøren fra Jyllands Posten, avisen der står bag tildelingen. Borgmesteren kom i sin tale ind på at byens melodi i hvert fald ikke var "På det jævne" eller "Ved jorden at blive": Vi vil hellere synge med på en sang om, at vi er noget og vi kan noget, hvis vi vil, sagde borgmesteren og henviste til byens mange musikalske ildsjæle, som ikke tror på janteloven" (Midtjyllands Avis). Og så kvitterede borgmesteren ved at tildele en af festivalens grundlæggere, JP Andersen, et musiklegat på 10.000 kr. Også i maj inviteres alle festivalens uundværlige medarbejdere selv på festival – da den årlige medhjælperfest afholdes på den nærtliggende Hinge Søstival. 

Samme år - og i samme weekend som Den Smukkeste - genopstår den legendariske Woodstock Festival i USA, hvilket får adskillige internationale kunstnere til at sige nej til at optræde i Skanderborg. I juni kan man dog offentliggøre to af de største navne nogensinde til skovfesten - det tyske heavy-band Scorpions (der i ´92  kunne fylde Valby Hallen to gange og alene i Danmark har solgt i omegnen af 100.000 eks. af det seneste album "Crazy World") og de australske miljø-rockere i Midnight Oil (der året før spillede med stor succes på Roskilde). Den store satsning giver med det samme positiv bonus i dagspressen: "Det må siges at være en artig overraskelse, at Skanderborg Festival i den grad satser stort i år, al den stund festivalen – sagt i al venskabelighed – alt for ofte har ladet musikken sejle til fordel for hvor "smuk" og "hyggelig" festivalen er" (BT). DR har udvalgt Danmarks Smukkeste Festival som det danske bidrag i en fælles nordisk serie kaldet "Nordiske Festivaler" – og har meldt deres ankomst i bøgeskoven, for dér at optage et større portrætprogram, der efterfølgende skal vises over hele Norden. 

Der er atter tørke over Danmark i juli måned – og det trækker op til forbud mod brug af åben ild og dermed ingen fyrværkeri. Skoven får dog sin tiltrængte regn i løbet af weekenden hvor arrangementet, ifølge Århus Stiftstidende, forvandlede sig til "Danmarks Vådeste Festival." Omkring 3200 medhjælpere er i sving omkring festivalen – medhjælperstop? Næh, det virker stadig ikke… - og yderligere 150 står klar på ventelisten, skulle der være en og anden der holder op. For 11. gang i træk er der aldeles udsolgt – 11.000 partoutbilletter er solgt til "Danmarks bedste skovturs-party", som de ansvarlige selv kalder deres festival: "Det, vi laver er kun en lille prut i dansk kulturliv, men kan man give 15.000 mennesker en god weekend, så er det vel også noget?" (Århus Stiftstidende). Nyt tiltag på barområdet er en engelsk pub – og det massive regnvejr, fredag nat og lørdag formiddag, sikrer både salg af mere end 7000 gule regnslag, påtrykt festivalens logo, og et formidabelt afslutningsfyrværkeri. Team Paderborner var på festival for sjette gang – men for første gang i ens uniformer, med de karakteristisk tyske øldåser på toppen af kasketten. En af festivalens uundværlige "blæksprutter" portrætteres i Ugebladet. Han er nu på vej til at blive langsynet, skønt nærsynet da festivalen startede: "Festivalen har så at sige udvidet min horisont", siger Egon Birkeskov, med den mangeartede karriere i klubben. Han startede som medhjælper ved den første festival, blev senere langtidsledig, derefter mangeårigt bestyrelsesmedlem - og da han forlod bestyrelsen blev han optaget i den lille eksklusive skare af æresmedlemmer.  

/media/5683/6_8c.jpg
Nils Lofgren. Foto: NTU
/media/5684/macintosh-hd-948_6c.jpg
Bob Geldorf. Foto: NTU
/media/5685/5_11ac.jpg
Ian Anderson/Jethro Tull. Foto: NTU
/media/5686/clawfinger_gaestebog.jpg
Tingene gik amok til Clawfinger, der selv bad vagterne om at få stoppet stagediving og crowdsurfing. De ku slet ikke kontrollere publikum. Festivalen havde på forhånd hørt meldingen om Clawfingers vilde fans - og havde masser af vagter klar, dog uden at ane omfanget. Det var et meget lille orkester der efterfølgende sad ude i deres bus…
/media/5687/16_33ac.jpg
Johnny Reimar. Foto: NTU
/media/5688/sortsol-gaestebogc.jpg

"Legenden Jethro Tull hvirvlede op i støvet…" (Jydske Vestkysten). "Nok er Skanderborg domineret af godt prøvede bands fra dengang, ingen ville gø ad satinskjorter med kravetøj langt ud på ærmerne, men det er sågu og i allerhøjeste grad de helt unge, der går amok til den musik" (BT). "For selvom man ikke lige repræsenterer tidens skurrende toneklang kan man godt være bedre, mere vedkommende og nærværende end denne uges nye håb…" (Politiken om Bachmann Turner Overdrive). "Kashmir spiller tight, tungt og disciplineret, og de ikke alene spiller bedre, end så mange af de Seattle-bands de åbenlyst er inspirerede af – de skriver også bedre sange…" (BT). "Stakka Bo og Clawfinger var Skanderborg Festivalens absolut største oplevelser" (Ekstra Bladet). "Derudover demonstrerede repræsentationen af yngre danske musiknavne, at det efterhånden er meget svært at bevare den pessimistiske tale om dansk rocks krise. Grupper som Kashmir, Dizzy Miss Lizzy, Zapp Zapp, Sort Sol og Sound Of Seduction gør det inden for hver deres vidt forskellige genrer velgørende vanskeligt at øjne den krise" (Information). Skuffelserne blandt årets optrædender på musik-siden be-grænser sig stort set til en overraskende tam lørdags-finale af Run Rig og Big Lights fredags-fuser" (Ugebladet). "The Oils var dog ikke festivalens største tilløbsstykke. Det var tyske Scorpions et par timer forinden. Tilsammen viste de to topnavne - som også var de dyreste nogensinde - at festival-komiteen så rigtigt, da den bevilgede en halv mill. kr. ekstra til årets musikbudget…" (Horsens Folkeblad). "Midnight Oil satte et smukt punktum for Danmarks Smukkeste, og det var svært at vende tilbage til jorden igen efter den flyvetur" (Århus Stiftstidende). "Succes for forynget dansk Woodstock i Skanderborg” (Information). "Det musikalske mix i år har nemlig været perfekt til pilsnerprygling, luftguitar, fællessang, kærlighed og dans. Og tro mig: der har været rigeligt af alle fem", skrev BT i en fem-stjernet anmeldelse af weekenden som helhed – og ramte dermed pressens generelle vurdering af en festival der var lykkedes, både musikalsk og som perfekt afviklet fest i det grønne.

Af mediernes gennemgang af politiets døgnrapporter, fremgår det at arbejdet for de udstationerede betjente, fortrinsvist handlede om at butikstyverier, tyverier fra telte og biler og enkelte slagsmål. Et forbud mod at bære rygmærker havde gjort nogle rockere noget utilfredse - men det var endt uden ballade. Og så var festivalen tilsyneladende blevet brugt til at hvidvaske stjålne penge, da man ude i boderne havde modtaget omkring en halv snes sedler, malet med den røde maling der karakteriserer tyverisikrede penge. Frækkest var tre mænd der kom trækkende med en stjålet indkøbsvogn, hvorpå der var placeret 3 stjålne cykler. På skovskadestuen var der travlt weekenden igennem - men det handlede primært om "bistik, beroligende ord og uddeling af plaster, hygiejnebind og primært kodimagnyler…" (Århus Stiftstidende). Det nye fænomen "stagediving" resulterede i piskesmældsskade hos en tilskuer i RytmeHans, der under Kashmirs koncert blev ramt af en tilskuer der hoppede ud fra scenen. 

Publikum spenderede lige i omegnen af 20 mio. kr. på årets festival - men da musikomkostningerne alene passerede 5 mio. kr., kunne man ikke også præsentere et rekordoverskud. Dog stor tilfredshed på generalforsamlingen, både med regnskab og festival - og til arbejdet i Skanderborg Foreningen af 1987, blev der overført ganske tilfredsstilende 1,35 mio. kr. Det blev også besluttet at udvide det fastansatte personale - der har sneget sig op på én fuldtidsansat direktør - med en kontormedarbejder.

1994 var også det år hvor konferencieren i RytmeHans, Jacob Hauggard, blev valgt ind i folketinget. Det medførte dels en lagkage fra festivalen og et hyldestkvad fra presseteltets Morten Storm: Herren som skabte kvindens lår skabte vel også Christiansborg skatteprocent og kævl og nag han kan ha´ haft en dårlig dag Storpolitik og folketing undrende så han sig omkring og for at lempe men´skets kår gav han os Jacob Haugaard
/media/5689/jacob-haugaardc.jpg
Foto: Morten Harboe/Århus Stiftstidende
RytmeHans
fredag
12. august
kl. 13:00
Velkommen v/ Jacob Haugaard
kl. 13:15
Vinder af: >>Vi har scenen<<
kl. 14:45
The White Lodge
kl. 16:30
Sound Of Seductio
kl. 18:30
Find Lizzy
kl. 20:30
Backseat Boys
kl. 22:30
The Sweet
lørdag
13. august
kl. 13:00
Go`Morgen v/ Jacob Haugaard
kl. 13:15
>>Chancen<< Musikkonkurrence
kl. 15:00
Kashmir
kl. 16:45
Little Triggers
kl. 18:45
Poul Kjøller m. Band
kl. 20:45
Ublabu
kl. 22:45
Johnny Madsen
søndag
14. august
kl. 13:00
Go'middag v/ Jacob haugaard
kl. 13:20
Ludo
kl. 15:15
Troels Trier & Rebekka Brüle
kl. 17:00
Stig Møller & Steppeulvene
kl. 19:30
The Cliffters
kl. 21:30
Led Zeppelin Jam
Bøgescenerne
fredag
12. august
kl. 10:10
Talkshowet, med Jarlen & Dame Edna
kl. 11:15
Forty Below
kl. 12:00
Velkommen v/ Rislund & Megabody
kl. 12:25
Poul Krebs & Bookhouse
kl. 14:15
Bachman-Turner Overdrive
kl. 15:45
Big Light
kl. 17:35
Jethro Tull
kl. 19:20
Dizzy Mizz Lizzy
kl. 20:40
Kaare Norge
kl. 21:25
Angelique Kidjo
kl. 23:30
Gnags
lørdag
13. august
kl. 10:50
Erling Erlang & Trio
kl. 12:00
Go’morgen, Rislund / Mega
kl. 12:15
Zapp Zapp
kl. 13:55
Louise Hoffsten
kl. 15:40
Kim Larsen & Bellstar
kl. 17:25
Nils Lofgren
kl. 19:15
Bob Geldof And The Happy Clubsters
kl. 21:10
Clawfinger
kl. 23:20
Runrig
søndag
14. august
kl. 11:00
Århus Symfoniorkester
kl. 12:20
Go’morgen, Rislund / Mega
kl. 12:35
Sticks´N´Fier
kl. 14:10
Sort Sol
kl. 15:55
Stakka Bo
kl. 20:00
Lars Lilholt Band
kl. 22:15
Midnight Oil