Forrige 1992

1993: Alt klappede – også publikum

/media/5675/plakat1993.jpg
/media/5676/narkowalther_clipc.jpg
Walther imod stoffer.
Det langvarige arbejde...

... med at få kortlagt ændringerne i skoven, er i januar så langt, at kommunen nu er klar til at afsende en egentlig dispensations-ansøgning til Skovstyrelsen. Man har haft god dialog omkring projektet – og har fra Skovstyrelsens repræsentant, den stedlige skovrider, også set på muligheder for fremtidig udvidelse af festivalområdet og festivalforeningen har fået forhåndsgodkendt planer om at udvide mod syd i retning af søen. En række gamle bøgetræer står overfor fældning i det område man gerne vil udvide med - hvilket betyder at udvidelsen kan foretages uden at der skal fældes ny skov. Efter de gode erfaringer med "Hair" bliver torsdagen igen inddraget – men nu med den store nyskabelse "En Latterlig Torsdag", hvor cremen af de danske komikere skal lave et fælles show, under ledelse af Stig Ibb og Hit Vagn fra festivalens mangeårige succes, Erling Erlang Og Trio. "Vore hjælpere gav udtryk for, at det var en meget positiv start på hele festivalen med lidt færre mennesker end normalt denne torsdag, sådan at alt kan indkøres, før det for alvor går løs om fredagen", siger en af arrangørerne til Århus Stiftstidende. 

5. april starter forsalget – og der udbydes 10.000 flerdagesbilletter af 575 kr. Skal man bare til "En Latterlig Torsdag", kan det gøres formedelst 140 kr. Over halvdelen af billetterne er allerede solgt, da de første bands og solister slippes i begyndelsen af maj. Blandt hovednavnene: engelske 10CC og den svenske komet Lisa Nilsson. I medierne er det en god historie at festivalen kan sælge så mange billetter uden at publikum aner hvem der optræder – og Fyns Amts Avis forsøger sig med et bud på hvordan det kan lade sig gøre: "Danmarks mest trofaste festivalpublikum køber først en billet, siden går snakken så om mulige bands under bøgetræerne. Den slags kan kun lade sig gøre, fordi Skanderborg Festivalen simpelthen er et død-romantisk sted at opholde sig. Hyggen er i behold under de store trækroner, der både beskytter campisterne og rock-stjernerne på de to udendørsscener. Om natten spejler stjernerne sig i søen, der hver morgen står iskold og badeklar lige uden for teltdugen. Musikken? Ja, hvad med den? Det er ikke i Skanderborg, man møder en halv-kedelig men hel-dyr Tracy Chapman eller en flok umodne Seattle-drenge med royale manerer efter et par (indrømmet) bemærkelsesværdige udgivelser. Syng med, synes parolen at lyde i Skanderborg. I hvert fald har arrangørerne en udpræget evne til at ramme rent i publikums stemmebånd med musikvalget." I juni udsendes det digre program – hvor festivalen nu toner rent flag overfor stofmisbrug, med en egen helsides annonce under overskriften "PAS NU PÅ HINANDEN" og med billede af en vred Walther, der knækker en sprøjte. Undertekst: "Hårde stoffer er et samfundsproblem som vi ikke vil se på Danmarks Smukkeste Festival." For anden gang laver Mellemfolkeligt Samvirke en international arbejdslejr i Skanderborg, hvor deltagerne blandt andet skal være med til opbygningen af festivalen. Det bliver heller ikke til noget med medhjælperstoppet i ´93 – hvor omkring 2800 er sat på de mange vagtskemaer. Til medhjælperne udgiver festivalen for første gang "Walthers Lille Grønspætte-bog", med alle tænkelige informationer til medarbejderne: "Alt nyttigt fra A til Å begyndende med stikordene adgang, affald og alarm", som Århus Stiftstidende beskriver værket. I slutningen af juli, hvor opstillingen er i fuld gang, hænges de røde lamper atter ud foran indgangen – og tilbage er kun 500 en-dags-billetter. 

Og ellers er alt ved det gamle. Som den tømmermændshærgede Mikkel siger til Horsens Folkeblad efter en på alle måder våd torsdag nat: "Det hører jo ligesom med, ikk? Man skal have elendige toiletforhold, spise kvalm mad og sove møgdårligt. Ellers var det ikke festival, vel?"

Det starter svært underholdende da den latterlige torsdag tyvstarter den 14. udgave af Danmarks Smukkeste Festival – og dagen efter er der atter en kulturminister under bøgene, da Jytte Hildens ministerbil ruller ind i skoven. Der er kælet for detaljerne – og af nye indslag finder man bl.a. et helt nyt indgangsparti, cabaret-scenen Anni´s Café og en ny bar i det gamle vandværk. Af 10 væltede træer har Samsø-kunstneren Ole Frimand skabt en række skulpturer, der er placeret rundt omkring i skoven. På bonussiden kan arrangørerne oven i købet glæde sig over formindskede markedsføringsudgifter – da billetterne blev solgt så hurtigt, at adskillige annoncer simpelthen kunne spares væk.

"Smukt – så smukt at selv fuglene i bøge-træerne lå flade af grin, åbnede Skanderborg Festivalen i går med "En Latterlig Torsdag" (Ekstra Bladet). "Kvartettens tætte tråd peger tilbage på dengang guitarhelte endnu ikke var jaget vildt, dengang før ny-rockens puritanisme tog livet af guitarspillere med tendens til at bruge instrumentet som underlivsforlænger" (Århus Stiftstidende om Saints, årets vindere af "Vi Har Scenen…") "Christianshavns Blues Band var den direkte årsag til, at rytmeteltet fredag aften mindede om en japansk togstation i myldretiden. Det var komplet umuligt at bevæge sig" (Jyllands Posten). "Sørgeligt gensyn med Electric Light Orchestra" (Århus Stiftstidende). Inner Circle gav en "…reagge koncert af hidtil usete og uhørte dimensioner på disse kanter" (Århus Stiftstidende). "Et andet højdepunkt var Poul Krebs & The Bookhouse Boys" (Jyske Vestkysten). "TV2 gav lørdag aften et fejende flot show (…) Peter Belli tog også kegler" (Århus Stiftstidende). "Endnu engang blev festivalen brugt til at markedsføre de sørgelige rester af udenlandske rockorkestre, der toppede for 20 år siden. Dermed kommer den smukke bøgescene reelt til at fungere som elefanternes kirkegård" (Jyllands Posten). "Gitte Hænning og Østjydsk Musikforsyning gav publikum en uforglemmelig oplevelse (…) 10CC førte sig frem med betydeligt større værdighed og integritet end ELO, men formåede dog ikke at præstere en decideret koncertoplevelse" (Århus Stiftstidende). "Godt brugt og halvt vissent prægede også to af festivalens hovednavne. Med vellyd spillede både 10CC og Tower Of Power den musik de er kendt for, men ud over scenekanten kom de kun i meget begrænset omfang. Zapp Zapp var en oplevelse. Så nemt kan det faktisk siges" (Ugebladet). 

/media/5677/6_6c.jpg
En af Ole Frimands træskulpturer. Foto: NTU
/media/5678/18_35c.jpg
Christianshavn Blues Band. Foto: NTU
/media/5679/10_3ac.jpg
Thomas Helmig og Per Frost. Foto: NTU
/media/5680/25_10c.jpg
Lisa Nilsson. Foto: NTU

"Fra strålende solskin til sjaskende regnvejr. Fra flot og inspirerende musik til musik, der ikke når ud over scenekanten" skrev Jyllands Posten opsummerende om årets festival – under overskriften "En løftet pegefinger til Skanderborg Festivalen". Som i de øvrige medier havde man masser af roser til arrangementet som sådan – "…enhver, der har prøvet at stå i en 20-meter lang toiletkø på mammutfestivalerne i Roskilde og Ringe, værdsætter de fremragende faciliteter i Skanderborg" – men mente, som adskillige andre, at tiden var inde til at stramme op musikalsk. Igen var der tale om en forholdsvis rolig festival, sådan rent politimæssigt – med konfiskation af små mængder stoffer, diverse tyverier fra telte og biler og et par små voldsepisoder. En enkelt stor fisk gik dog også i nettet: "Klokken halv seks søndag morgen anholdt civile kriminalbetjente en 36-årig kvinde og hendes medhjælper fordi de solgte vodka fra deres bod. Vodkaen kunne spores tilbage til et tyveri fra Århus Havn, hvor 11,5 tons vodka af mærket Stolichnaya blev stjålet 13. juni i år" (ifølge Århus Stiftstidende). "Alt klappede – også publikum", blev festivalformanden citeret for at sige i Horsens Folkeblad: "…trods det "tynde" musikprogram vi er blevet kritiseret for at have, har (publikum) taget godt imod det hele." 

I oktober køber klubbens nystiftede anpartsselskab – FestiWalthers Venner – det gamle kurbad på Samsø og meningen er at stedet bl.a. skal bruges til rekreation for de hårdest arbejdende medhjælpere på festivalen. Den gamle men totalt renoverede ejendom koster i omegnen af 2 mio. kr. – hvilket lyder som en god handel, da stedet bare et par år før blev handlet for 4 mio. kr. plus inventar. Pengene er fortrinsvist fundet ved omlægning af lån i klubbens to andre ejendomme. Det nye selskab er stiftet for at få festivalklubbens efterhånden meget omfattende udstyr – der er forsikret gear for 5 mio. kr. - ud at arbejde mere end én weekend om året. Da klubben er fritaget for moms må den ikke foretage erhvervsmæssig udlejning – men med stiftelsen af FestiWalthers Venner som selvstændigt anpartsselskab, er reglerne overholdt. 

Jeg husker sådan en tidlig morgen hvor Otto Brandenburg pludselig kom gående - den første mand der overhovedet var på pladsen. Han kom så der i sine kamelulds-sutsko, kl. 10 om formiddagen – viftende med en 50er: "Er der ikke et sted man kan købe en bajer…"
/media/5681/5_10-tc.jpg
Giftes med Otto? Gitte Hænning og baggårdspumaen. Foto: Thomas Knoop
RytmeHans
fredag
06. august
kl. 13:00
Velkommen v/ Jacob Haugaard
kl. 13:15
Vinder af: >>Vi har scenen<<
kl. 14:45
T-Birds
kl. 16:30
Sky High
kl. 18:30
Bamboo Brothers
kl. 20:30
King Kane
kl. 22:30
Christianshavns Blues Band
lørdag
07. august
kl. 13:00
Go'middag v/ Jacob haugaard
kl. 13:15
Otto Brandenburg m. Orkester
kl. 15:00
Vienna
kl. 16:45
Jukka Tolonen Band
kl. 18:45
Zapp Zapp
kl. 20:45
Manna
kl. 22:45
Backseat Boys
søndag
08. august
kl. 13:00
Go'middag v/ Jacob haugaard
kl. 13:15
Gitte Hænning M. Big Band
kl. 15:00
Dizzy Mizz Lizzy
kl. 16:45
Så Hatten Passer
kl. 18:45
Peter Belli & De Nye Rivaler
kl. 21:00
Led Zeppelin Jam
Bøgescenerne
fredag
06. august
kl. 11:15
Beer Burp Band
kl. 12:05
Velkommen v/ Rislund & Megabody
kl. 12:20
Gangway
kl. 13:55
Poul Krebs & The Bookhouse Boys
kl. 15:35
Shades Of Blue
kl. 17:25
Lisa Nilsson
kl. 19:15
Inner Circle
kl. 21:15
The Sandmen
kl. 23:15
Electric Light Orchestra Ii
lørdag
07. august
kl. 11:00
Cobenhagen Steel Band
kl. 12:00
Go’morn v/ Rislund & Megabody
kl. 12:20
Erling Erlang & Trio
kl. 14:00
Shot Gone
kl. 15:45
Moon Jam
kl. 17:30
Divin´Ducks
kl. 19:15
Cut´N´Move
kl. 21:00
TV2
kl. 23:00
Tower Of Power
søndag
08. august
kl. 11:00
Århus Symfoniorkester
kl. 12:15
Go’morn v/ Rislund & Megabody
kl. 12:25
Sko/Torp
kl. 14:00
Walter Trout Band
kl. 15:50
Thomas Helmig
kl. 17:35
Darts Ii
kl. 19:35
10cc
kl. 21:40
Hounddogs All Star